Puglia
Puglia eller Apulien, som vi kalder støvlehælen på dansk, er det område i Italien, hvor der falder mindst regn. Landskabet er for halvdelens vedkommende sletteland ellers bakker og dale, med ikke mindre end 80% opdyrket landbrugsjord udgør regionen et regulært spisekammer for hele Italien. Her dyrkes især vin, oliven, korn, grøntsager og frugt, som eksporteres til store dele af Europa. Hvert år afholdes - Fiera del Levante - i hovedbyen Bari, messen er efter Milanomessen Italiens vigtigste og en af de mest aktive i Europa.
Via Appia, som vi kender fra Rom, slutter i Brindisi, hvor man endnu kan se de romerske søjler, som markerer afslutningen på vejen.
Vindyrkningen er en mere end 2500 år gammel tradition i Puglia, og omkring det 6- 7- århundrede før Kristus var området vidt berømt for sine vine i antikkens Grækenland. Det solrige område giver sukkerholdige druer, der resulterer i en mørke og fyldige vine.
I dag er Puglia en af Italiens største vinregioner og i modsætning til de mange år man producerede de kraftige rødvine, som dannede grundlaget for mange blandingsvine i både Italien og Frankrig, koncentrerer man sig mere og mere om kvalitetsproduktion hos både de små topproducenter samt de store kooperativer.
Rødvinsdruer: Malvasia Nera, Montepulciano, Negro Amaro, Primitivo, Sangiovese, Uva di Troia.
Hvidvinsdruer: Bombino, Chardonnay, Fiano, Malvasia Bianco, verdeca.