Køkkenskriveri nr. 55
Udskriv denne side


Juleræset - og vinderne blev
Af Benny Doré den 30. november 2010

Årets julevin - et årligt tilbagevendende samtaleobjekt blandt både vinhandlere og kunder. Med julevin menes ikke en vin, der efter den 24. december ikke længere er interessant, men en vin der passer til den menu der traditionelt serveres juleaften.

Der er helt oplagte emner som kan tage kampen op med de brunede kartofler og rødkålen. Amarone er vel det første som falder en ind. Man skulle vel også være et skarn, hvis man ikke kan nyde en Barolo eller Brunello før træet tændes og gaverne pakkes op. Men det er næsten for nemt.

Her i forretningen kan kunderne somme tider smage inden den svære bestemmelse om vinkøbet skal træffes. Disse smagninger i baren giver et godt fingerpeg i hvilken retning pilen vender med hensyn til årets julevin. November er den måned hvor der smages på aspiranter til glassene på julebordet.

Sidste år var vinderen i prisklassen under de gode Amaroner og Baroloer helt sikkert Allegrinis Palazzo della Torre. Den nye årgang er også god, men måske lidt for grøn endnu. Den kan godt tåle lidt mere tid i kælderen, eller en dekantering. Heldigvis er der et par gamle kendinge og en helt ny vin i sortimentet, som kan sikre en god juleaften.

Under en tur rundt til forskellige vingårde i Norditalien, for et par måneder siden, smagte jeg ved Cà dei Frati deres Ronchedone 2008. En rødvin med så bemærkelsesværdig dybde og kraft at ordet julevin allerede på det tidspunkt kom over mine læber.

Vinen er nu testet på kunder, og udnævnt til officiel julevin 2010. Lige i hælene på Ronchedone følger Allegrinis Corte Giara Ripasso og Ruberpan fra vinhuset Pieropan. Lidt afhængig af ens personlige smag og julelivretter.

Se mere:
»Ronchedone 2008
»Corte Giara Valpolicella Ripasso 2008
»Pieropan Ruberpan 2006

Forrige køkkenskriveriAlle køkkenskriverierNæste køkkenskriveri
Søg i køkkenskriverier
Søgeord:


Kontakt (09.00-22.00)
Hanne Doré:64 84 10 50
Benny Doré:20 49 10 24
E-mail:Klik her
Åbningstider:Klik her
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.
Tilmelding:» Klik her
Find vin
» Pris
» Klassifikation
» Vinhus
» Nye vine og årgange
» Få flasker tilbage
» Med skruelåg
» Økologisk
» Gambero Rosso
» Wine Spectator
» Robert Parker
» Alle topvine
Eller skriv søgeord:
Aktuelle tilbud
» Klik her for info
Køkkenskriverier
Foråret er på vej
07. marts 2019
I aftes var det rent ud sagt møgvejr, så det bedste sted at kigge på f.....
» Læs mere
Trofæ til Barone Montalto
29. oktober 2018
Det kendte østrigske magasin Falstaff, der beskæftiger sig med vin, ma.....
» Læs mere
» Alle køkkenskriverier