Køkkenskriveri nr. 187
Udskriv denne side


Pinot Noir fra Sydtyrol
Af Benny Doré den 15. februar 2015

Pinot Noir, hoveddruen i Bourgogne, er kendt som en krævende drue. Specifikke og ikke for varme vækstbetingelser er en af de betingelser, der skal opfyldes for, at Pinot Noir giver en god vin, måske en af de allerbedste af slagsen. Nu har Europas vinbønder heldigvis haft nogle år til at øve sig. Pinot Noir er en af de ældste druesorter. Helt tilbage, da romerne invaderede Frankrig, kan man spore dyrkningen af den tyndskallede sarte drue.

Selvom Pinot Noir historisk forbindes med Frankrig, dyrkes den med held andre steder i verden. New Zealand, Californien, Tyskland og ikke mindst Italien, hvor Sydtyrol med området Alto Adige kan opfylde de klimatiske betingelser, der skal til, for at Pinot Nero eller Blauburgunder (som druen også kaldes på de kanter) skal give elegante og sensuelle vine, som især de røde Bourgognevine er verdensberømte for.

En af sidste års glædelige nyheder var, da vi fik Trattmann Mazon Pinot Noir Riserva ind i sortimentet. Det var årgang 2011, som senere fik de maksimale tre glas i vinguiden Gambero Rosso. Vi fik i første omgang kun lov til at købe nogle få kasser. De fik dog heldigvis følgeskab af endnu et par leveringer, som alle er solgt.

Lige op til juletravlheden fik så årgang 2012 hjem. Vi prøvesmagte og bestemte os for, at lade vinen hvile lidt i kælderen. Her tre måneder senere har vi så smagt igen. Den har haft godt af en forlænget juleferie, og vi vil nu anbefale vinen.

I 2012 var de klimatiske forhold i Alto Adige specielt udfordrende. Resultatet blev et noget mindre udbytte en normalt, men med en god druekvalitet. For Pinot Noirs vedkommende udtalte en af områdets kendte vinmagere: 'The cool weather during the harvest delayed the ripening somewhat and provided us with such elegant,
sleek, finely fruity wines'.

Vi har for øvrigt lidt flasker tilbage af 'lillesøster' Patricia i årgang 2011, som fik maxpoints af AIS (Italiens Sommelier Forening).



Kontakt (09.00-22.00)
Hanne Doré:64 84 10 50
Benny Doré:20 49 10 24
E-mail:Klik her
Åbningstider:Klik her
Instagram:Klik her
Facebook:Klik her
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.
Tilmelding:» Klik her
Find vin
» Pris
» Klassifikation
» Vinhus
» Nye vine og årgange
» Få flasker tilbage
» Med skruelåg
» Økologisk
» Gambero Rosso
» Wine Spectator
» Robert Parker
» Alle topvine
Eller skriv søgeord:
Bemærk!
» Klik her for info
Køkkenskriverier
Albert Sounit 25 år med danske ejere
23. juni 2018
Bourgognehuset Maison Albert SOUNIT kunne i maj 2018 fejre 25 år med d.....
» Læs mere
Endelig
14. maj 2018
Efter, synes jeg, umindelige tider med koldt, kedeligt og blæsende vej.....
» Læs mere
Monicas (og vores) valg
13. januar 2018
Monica Larner, der skriver om italiensk vin i 'The Wine Advocate' (Rob.....
» Læs mere
» Alle køkkenskriverier