Lokalhistorie i Særslev Sogn
Til audiens hos Dronningen
Af Verner Jensen
Materialet er venligst stillet til rådighed af Nordfyns Ungdomsskole
Digitalisering af artiklen er foretaget af NordfynsWeb
I anledning af mit 40 års jubilæum på N.F.U. hvor jeg fik overrakt fortjenestmedaljen, tog jeg imod en opfordring til at komme til audiens hos Dronningen, så jeg kunne lå sagt tak for medaljen. Derfor er jeg blevet opfordret til at give en lille beretning om hvorledes det foregik.
For ikke at komme helt uforberedt, var der en del ting som jeg måtte se at få styr på inden dagen oprandt, så via internet og telefon, fik jeg henter en del oplysninger om hvordan det foregik, hvilken beklædning havde man på, hvordan man skulle gebærde sig, osv. Alle var meget hjælpsomme og efterhånden følte jeg mig rustet til at gå i gang med de nødvendige forberedelser.
Den 17 jan, var dagen der blev afholdt audiens, det er der ca. en gang om måneden, altid på en mandag. Bent R. - Poul P. - Birgit og jeg startede tidlig på dagen med at køre til Odense, hvorfra vi tog toget til København. Vi havde god tid da vi kom derover, så vi snuppede en kop kaffe inden turen gik videre.
Jeg skulle være på Christiansborg kl. 9,45, og havde hørt at jeg måtte have min kone med ind i forrummet, men da vi mødte op fik vi at vide at det kun var de udvalgte der måtte komme indenfor. Så hun måtte blive udenfor og vente til hun så mig igen. Vi havde også en aftale med Bent og Poul om at vi skulle mødes et hyggeligt sted ved middagstid, så det var spændende, hvor lang tid det hele ville lage. Nå, men jeg gjorde min entre ved indgangen, hvor garden slog hælene sammen og gjorde honnør, da jeg passerede dem, det virkede meget højtideligt, det havde jeg aldrig oplevet nogen gøre for mig før, så jeg blev helt overrasket. Herefter gik jeg gennem en lang søjlegang med dunkel belysning og mange historiske statuer og buster. Pludselig var der et par af disse figurer der også slog hælene sammen med et smæld og gav mig jeg et mindre chok, men det viste sig så at det var endnu et par af gardens folk som havde camoufleret sig her blandt figurerne i det dunkle. Efter forskrækkelsen blev jeg modtaget af garderobepersonalet, her fik man så rettet slipset og medaljen rigtigt placeret, håret havde også lagt sig igen, så nu var jeg klar til at gå videre.
Nu blev jeg vist hen til en stor kvadratisk sal med en kæmpesøjle i midten, faste bænke langs alle væggene, som var dækkede al store malerier. Det eneste møbel herinde var en pult, hvorved der stod 2 officerer, her gik man hen og blev tjekket af, for at de kunne se om det var de rigtige der var mødt op. Jeg havde til dagen lavet en gave som jeg ville overrække Dronningen, og forhørte her, hvorledes dette skulle foregå, bl.a. om de skulle pakke den ud for at kontrollere indholdet; "Næ" sagde officeren - blot jeg ville garantere for at det ikke var en bombe, så var det ikke nødvendigt, men hvis det var det så blev han sur. Så jeg beholdt pakken uåbnet.
Ved 10,15 var Dronningen klar og den første kom ind. Her sad vi så alle og ventede på at det skulle blive vores tur, så her var god tid til at sidde og iagttage. Her var folk fra teaterverdenen, en del fra militæret iført deres uniformer, men ellers en bred vifte af folk i offentlige erhverv. Det var også tydeligt at der hos nogle var en vis nervøsitet at spore, flere af damerne havde besvær med makeupen som skulle passes og plejes mange gange inden det blev deres tur. Andre tog af og til en spadseretur rundt i lokalet, for tiden skulle jo gå med noget. Jeg havde skønnet at vi var omkring 8o personer herinde, så man kunne jo hurtigt regne ud at med et par minutter til hver, ja så ville der jo gå ca. 3 timer inden de sidste havde været inde. Ved middagstid blev jeg klar over at vores aftale med Bent og Poul ikke kunne overholdes, men den kendte Dronningen selvfølgelig ikke, da vi var stadig 25 - 30 personer tilbage.
Klokken nærmede sig 13,00 da en af officererne kom hen til mig og sagde mit navn, hvorefter han førte mig her til et lille forlokale udenfor Dronningeværelset, her stod 2 personer og gav de sidste informationer inden man skulle ind. De syntes at vi skulle pakke gaven ud , så Dronningen ikke skulle brug tid på det. Så tog jeg de hvide handsker på, og var klar til at gå ind når døren åbnede sig næste gang.
Dronningeværelset er et højt kvadratisk rum på ca. 5 x 5 m, med gobeliner på væggene, her sad hun på en stol lige midt i lokalet, som var det eneste møbel der var derinde. Her gik jeg så hen og hilste på Dronningen, samtidig med jeg præsentere mig og takkede for medaljen, herefter overrakte jeg hende gaven, der var en barkæske med drejet birketræslåg, som jeg havde givet navnet "Barken Margrethe". Jeg fortalte hvor traditionerne med barkæskerne stammede fra, hvilket hun godt kendte. Hun sad og følte på låget og sagde, det føltes som silke. Efter den lille samtale hilste jeg af og trak mig tilbage igen.
Det havde været et par højtidelige minutter som man ikke lige glemmer. Efter at være kommet ud igen fik jeg oplyst at det nøjagtige tal var 72, som havde været i audiens den dag, blandt dem var jeg nr. 69, så jeg forlod Christiansborg kl. 13,15. 3 1/2 - time efter at jeg gjorde min entre, så nu skulle jeg ud for at se om jeg kunne finde mine medrejsende i storbyen. Først mødte jeg min frysende kone lige udenfor porten, for hende havde ventetiden været lang, men hun var da kommet i snak med nogle andre ventende ægtefæller, der var i samme situation. Vi skyndte os at bevæge os op mod strøget, hvor vi ret hurtigt mødte Bent og Poul.
Vi var efterhånden ved at være sultne , så vi fandt en meget hyggelig restaurant, hvor vi fik et meget lækkert måltid, så vi nød det virkelig. Medens vi er herinde møder vi min tidligere kollega, nemlig Gyrita, som har været ansat på N.F.U. i en årrække.
Efter alle disse oplevelser begav vi os igen mod banegården og tog tilbage til Fyn. Det vil være en dag man ikke glemmer, og nok den eneste, hvor jeg har gået med hvide handsker.
NordfynsWeb
Klik på den lokalitet du søger information om
Udvalgte emner
© Hanne og Benny Doré
Vestergade 16, Særslev. 5471 Søndersø
NordfynsWeb blev udgivet i perioden 2001-2005
NordfynsWeb opdateres ikke.
Der kan derfor være informationer som ikke længere er aktuelle.