Bemærk!!

NordfynsWeb kræver en bredere skærm.
Prøv med telefonen i bredformat.

Lokalhistorie i Søndersø Kommune
Vi søger slægtens spor

Af Ellen Jensen
Materialet er venligst stillet til rådighed af Søndersø Lokalhistoriske Arkiv
Denne artikel blev publiceret i arkivets årsskrift 1992
Digitalisering af artiklen er foretaget af NordfynsWebNogle oplevelser omkring slægtsforskningFor en del år siden havde Kaj og jeg fået en kasse indeholdende nogle gamle papirer. Vi havde flyttet rundt med den mange gange, og talt om, at den nok skulle brændes. Inden vi gjorde alvor af det, ville jeg dog se nærmere på indholdet. - Heldigvis, - for kassen rummede mange spændende ting.

Der var skudsmålsbøger, testamenter, fæstebreve, fæsteprotokol, skiftesager, et møllersvendebrev, et fribrev for soldatertjeneste, dåbsattester og meget andet. De ældste papirer var fra år 1802, altså næsten 200 år gamle. Nogle af papirerne kunne jeg slet ikke læse, da de var skrevet med gotisk skrift. Det var utroligt spændende at studere de gamle ting, og jeg blev inspireret til at lære slægten nærmere at kende.

Det var bare lige det at få begyndt, og hvordan jeg skulle bære mig ad. Jeg gik på biblioteket for at låne nogle bøger om slægtsforskning. Der er forskellige metoder, man kan bruge, når man slægtsforsker. Man kan starte med en bestemt forfader/moder og så finde efterslægten ud fra denne person, eller man kan begynde med sig selv (probanden) og derfra finde tilbage i slægten. Jeg valgte den sidste metode.

Jeg lavede en anetavle. Hvert familiemedlem fik et nummer og et generalieblad, som jeg satte i en plastiklomme i et ringbind. Heri blev så lagt alle de oplysninger, jeg havde om vedkommende.

Nu var jeg blevet bidt af det, det var så spændende. Jeg måtte vide mere om slægten. Jeg blev nysgerrig. Jeg tog ud på Landsarkivet i Odense. Jeg var godt nok noget beklemt første gang. - Hvordan bar man sig ad? Hvad skulle jeg spørge efter? Hvad kostede det?. Det viste sig at være meget enkelt. Det kostede ikke noget. Personalet var vældig flinke til at hjælpe.

Det var nemmest at begynde med kirkebøgerne og folketællingerne. Som sagt, begyndte jeg med at studere Kajs slægt. Kajs tipoldefar var møller og hed Lars Jespersen Boldt. Det var forholdsvis let at finde denne slægt i bøgerne på grund af navnet.

Det viste sig, at han var tredie generation af fæstemøllerne på Fyllested Mølle, som hørte under godset Kjærsgård ved Brenderup. Møllefæsterne gik vist ofte i arv fra far til søn/svigersøn. Det ser også ud til, at sønnerne og døtrene som regel blev gift ind i andre møllerfamilier.

Lars Jespersen Boldt blev gift med en datter fra Ore Skovmølle.Ore Sogns folketælling 1801.

Ore Skovmølle.
Hans Jørgensen, husbond52 år bonde, møller.
Bodil Jørgensen, hans kone48 år
Jørgen Henrik Hansen, søn24 år ugift.
Karen Hansdatter, datter19 år ugift.
Johannes Hansen, søn3 år
Jørgen Henriksen75 år mandens fader.
Hans Jørgensen22 år tjenestekarl.
Hans Larsen16 år tjenestedreng.
Ane Catrine Larsdatter24 år tjenestepige.
Karen Marie Mikkelsdatter17 år underpige.
Niels Sørensen30 år lærer for deres børn.
Kaj og jeg snakkede om, at det kunne være interessant at se Ore Skovmølle. Vi tog af sted en søndag, men havde svært ved at finde stedet, hvor den skulle være. Desværre er den gamle møllegård nu nedrevet. I første omgang blev vi noget skuffede, men vi fik alligevel en meget stor oplevelse den dag.

Gårdspladsen med stenbroen var der stadig. De store sten, der havde båret vandhjulet, lå endnu i møllebækken. Vi gik over en gammel bro og kom ind i en lille skov. I dag er træerne kæmpestore, men for 200 år siden, må de have været forholdsvis nyplantede. Det må have været en pragtfuld have, hvor møllebækken har snoet sig igennem. I disse skønne omgivelser er Kajs tipoldemor vokset op.

Med lidt fantasi kan man let forestille sig, hvilket liv og leben der har været på vandmøllen for 200 år siden. Møllen har jo været samlingssted for bønderne og karlene, når de kom for at få deres korn malet.

Det var en meget stor oplevelse for Kaj og mig at se gårdspladsen, broen, den gamle have og møllebækken.

Det er ikke så let at forklare, men vi følte pludselig, at fortiden blev nærværende for os.

Nu var jeg leveret. Jeg måtte vide mere, prøve at finde noget om alle vore andre aner. Som bekendt har vi alle: 4 bedsteforældre, 8 oldeforældre og 16 tipoldeforældre o.s.v. Når vi så regner begge vore slægter, så var der nok at tage fat på.Min fars slægt har boet her i Søndersø gennem de sidste 150 år. Min oldefar, som var murer, boede i Søndersø by og ejede en stor part af den vestlige bydel. Min farfar var både landmand og murer og boede på Søgård. Han har bl.a. været med til at bygge den daværende Søndersø Skole (nu bibliotek), "Knors hus" (nu Erhvervskontor) samt Søndersø Apotek.

I matrikkelbogen kan man finde ud af, hvor de forskellige familiemedlemmer har boet. På Lokalarkivet ligger der en masse gamle billeder fra Søndersø by. Jeg synes, det er morsomt at danne sig en mening om, hvordan det har været dengang.

Vi er så "heldige", at det meste af vor slægt har været her på Fyn. Jeg har kunnet få de oplysninger, jeg skulle bruge, dels på Lokalarkivet i Søndersø, dels på Landsarkivet i Odense. Vi har dog hver en bedstefar, som er "indvandret". Den ene fra Jylland, den anden fra Sjælland. Så jeg må til Viborg og København for at få noget at vide om dem.

Det, der gør slægtsforskning så fascinerende, er at drage et familiemedlem frem fra glemselen og gennem forskellige oplysninger danne sig et billede af denne person. Nogle forbliver anonyme, mens andre bliver så markante, at jeg føler, at jeg kender dem. For at hjælpe efterslægten har jeg lavet en beskrivelse af mine forældre og bedsteforældre. Arven fra vore rødder har været med til at gøre os til dem, vi er. Deres liv og indsats har været grobund for det samfund, vi har i dag.

Din egen dag er kort, men slægtens lang -.

Litteratur: Jeppe Aakjær: "Som dybest".
Frode Lund: Fynske Vandmøller.
Receptkuvert fra Søndersø Apotek.NordfynsWeb
Klik på den lokalitet du søger information om

Udvalgte emner
Fortidsminder Gadekær Kirker Mindesmærker Naturområder Slotte og herregårde Skulpturer Øvrige Lokalhistorie Cykelruter på Nordfyn
Gamle nyheder
Nordfynske vejnavne Nordfynske stednavne
Kun for sjov - lidt tidsfordriv om Nordfyn
© Hanne og Benny Doré

Vestergade 16, Særslev. 5471 Søndersø
NordfynsWeb blev udgivet i perioden 2001-2005

NordfynsWeb opdateres ikke.
Der kan derfor være informationer som ikke længere er aktuelle.
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Sommertur #5
15. august 2021
Byger, som går og kommer. Den femte sommertur, der i anledning af en d.....
Læs mere
Sommertur #4
07. august 2021
Altså, et af landets fineste små kunstmuseer ligger i Faaborg. Faaborg.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk