Lokalhistorie i Krogsbølle Sogn
Grevens mønt
Af Margit Egdal
Materialet er venligst stillet til rådighed af Otterup Lokalhistoriske Arkiv
Denne artikel blev publiceret i arkivets blad nr. 31
Digitalisering af artiklen er foretaget af NordfynsWeb

Den viste mønt er fundet på en mark i Agernæs nær Kørup Slot!
Desværre er billedet af den spændende mønt ikke så tydeligt. Vi ser forsiden af mønten, som viser Christian II siddende på tronen, han er kongekronet og har scepteret i hånden. Langs kanten af mønten står "CHRISTERNVS D G REX DACIE 1535".
På bagsiden af mønten ses indskriften "CHRISTOPHORVS COMES OLDENBVR" og her ses et firdelt skjold med Oldenburgs og Delmenhorst våbener.
- Man står med mønten i hånden, midt på en mark i Agernæs - og historiens gang oprulles pludselig:
Christian II var slet ikke konge i 1535. Tværtimod var Kongemagten taget fra ham, og han var fange på Sønderborg Slot.
Og årstallet 1535? Det var jo under den såkaldte "Grevens fejde" (1534-36) - borgerkrigen der efterlod de danske bønder så dybt svækkede!
Greven, der kom til at give navn til borgerkrigen, var Christopher af Oldenburg - den selv samme greve som lod mønten med Christian II's portræt slå, og samme greve stod i spidsen for landsknægtene, der kæmpede sig gennem Danmark for at få Christian II på tronen igen.
Grevens fejde var dog ikke blot en strid om Christian II eller Christian III som Konge. Der var stærke spændinger mellem dansk kontra tysk, det var en handelskrig, det var religionskrig - skulle vi være katolikker eller lutheranere? Endelig var det også borgere og bønders kamp mod adelen.
På Fyn var der almindelig rejsning blandt bønderne. Som skipper Clement i Nordjylland brændte adelens borge af, skete det også på Fyn.

Hvad foregik der så omkring Kørup? Hvem brændte slottet af? Og hvem tabte Christopher af Oldenburgs mønt?
Fyn måtte i særlig grad føle krigens omvekslinger, idet den geografiske beliggenhed gjorde, at øen stod midt mellem fronterne. Fra den ene side kom Christopher af Oldenburg og fra den anden side Johan Rantzau - som i øvrigt vandt den endelige sejr for Christian III i slaget på Øksnebjerg ved Assens.
Man kan nemt forestille sig landsknægte hærge Kørup. Lige så nemt ser man bønderne først plyndre og siden afbrænde Kørup - flygte afsted - og i farten tabe en mønt!
Predbjørn Podebusk på Kørup var en af hovedførerne for oprøret, som afsatte Christian II.
Bønderne omkring Kørup støttede den bondevenlige Christian II - og da hr. Predbjørn var en stor bondeplager, er det sandsynligt at bønderne bevæbnet med leer og plejle trængte ind på Kørup og siden brændte denne af. Fra Skam herreds tingbog ved vi, at Kørups bønder støttede Christian II.
I 1535 måtte de dog møde op på tingstedet i Uggerslev og sværge Christian III troskab. Det var bl.a. Jens Bøessen fra Kørup, Hans Massenn i Bederslev, Knut Nielssen i Uggerslev m.fl. som måtte "omvende" sig - og som historien viser os - bønderne gik stærkt svækkede ud af Grevens fejde.
Margit Egdal
NordfynsWeb
Klik på den lokalitet du søger information om
Udvalgte emner
© Hanne og Benny Doré

Vestergade 16, Særslev. 5471 Søndersø
NordfynsWeb blev udgivet i perioden 2001-2005
NordfynsWeb opdateres ikke.
Der kan derfor være informationer som ikke længere er aktuelle.