Bemærk!!

NordfynsWeb kræver en bredere skærm.
Prøv med telefonen i bredformat.

Lokalhistorie i Lunde Sogn
Lunde sogns medaljeforening

Af Margit Egdal
Materialet er venligst stillet til rådighed af Otterup Lokalhistoriske Arkiv
Denne artikel blev publiceret i arkivets blad nr. 35
Digitalisering af artiklen er foretaget af NordfynsWebLunde sogns medaljeforening eller historien om et kaffestel

Hos Lars Børge Olsen på Lunde Vestergård står et fint gammelt kaffestel. Porcelænet er hvidt og der er guld på "krummelurerne". På kaffekanden står der "Fra Lunde Sogns Medaillieforening 1901" - og denne inskription gør os nysgerrige - hvad var det egentlig for en forening? Og hvorfor står kaffestellet på Lunde Vestergård?

På landsarkivet for Fyn finder vi medaljeforeningens gamle protokol, og vi får lov at låne den. Vi ser i den, at Medaljeforeningen blev stiftet for medaljemænd i Lunde sogn, d.v.s. de mænd som fik en medalje i krigene 1848-51 samt 1864. (Alle der var med i krigene fik en medalje).

Lars Børge Olsens farfar, Lars Olsen, der også havde Lunde Vestergård, havde en hel del at gøre med medaljeforeningen - så det er ikke så underligt, at foreningen har givet ham kaffestellet! Vi læser videre i den gamle protokol:

Den 4. marts 1877 holdt foreningen stiftelsesfest. Det foregik hos Lars Olsen. Der var æresport mellem træerne i indkørslen til Lars Olsens gård, og de unge karle afgav æressalve for de gamle krigere. Der var 74 mænd og kvinder til stede, der blev spist godt, og der var mange taler ved bordet.

I 1902 holdtes der igen fest i Lars Olsens gård, nemlig medaljeforeningens 25 års jubilæum.

Året forinden havde der dog også været stor festivitas på gården, da fyldte Lars Olsen 60 år - og ved den lejlighed har medaljeforeningen utvivlsomt givet Lars Olsen kaffestellet med inskriptionen.

Medaljemændene (og deres fruer) blev gerne indbudt hos hinanden på runde dage. Mange af de medbragte gaver ses indført i protokollen: en lænestol, så en veteran kan hvile sine gamle ben, tobakskasse og tobakspibe, et skrivetøj - men der står ikke noget om kaffestellet - foreningen har ellers ladet det fremstille med inskription i flere eksemplarer; vi er bekendt med, at der findes mindst et sæt mere af kaffestellet i Lunde. På trods af, at protokollen ellers er ganske grundig, står der desværre ikke noget om det gamle kaffestel.

Medaljemændene holdt sammen i fest, glæde - og sorg. Ikke blot er der glade fester i Lunde Forsamlingshus, hvor lærer Jakob Krag Nielsen til lejligheden har skrevet sange til medaljemændenes og deres koners pris. Der er også indført i protokollen, hver gang man har fulgt et medlem til graven. Oftere og oftere måtte man ud med fanen - den skulle man altid have med til begravelsen. Det var faktisk vedtægtsbestemt, at man mødte frem med fanen ved et medlems eller hans kones begravelse.

I 1924 blev den allersidste krigsveteran i Lunde sogn begravet. Samme år blev fanen og protokollen afleveret til Odense Museum.

Margit Egdal

NordfynsWeb
Klik på den lokalitet du søger information om

Udvalgte emner
Fortidsminder Gadekær Kirker Mindesmærker Naturområder Slotte og herregårde Skulpturer Øvrige Lokalhistorie Cykelruter på Nordfyn
Gamle nyheder
Nordfynske vejnavne Nordfynske stednavne
Kun for sjov - lidt tidsfordriv om Nordfyn Jul på NordfynsWeb
© Hanne og Benny Doré

Vestergade 16, Særslev. 5471 Søndersø
NordfynsWeb blev udgivet i perioden 2001-2005

NordfynsWeb opdateres ikke.
Der kan derfor være informationer som ikke længere er aktuelle.
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Correggia
03. december 2022
Tilbage i 2010 besøgte jeg første gang vinhuset Matteo Correggia, der .....
Læs mere
Etudes
11. september 2022
Disse tegninger er ikke skitser til større værker. Heller ikke del af .....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk