Bemærk!!

NordfynsWeb kræver en bredere skærm.
Prøv med telefonen i bredformat.

Lokalhistorie i Lunde Sogn
Marie og Konrad fra Fremmelev

Af Torben Chr. Larsen, Krogsbøllegaard
Materialet er venligst stillet til rådighed af Otterup Lokalhistoriske Arkiv
Denne artikel blev publiceret i arkivets blad nr. 48
Digitalisering af artiklen er foretaget af NordfynsWebEt kendt og værdsat par i mange år i Fremmelev var gårdejer Konrad Madsen og hans hustru Marie Madsen. Der findes sikkert endnu personer, som kan huske dem.

Marie, født Mikkelsen, var født den 13.12.1878 i Taastrup, Lunde sogn. Hun var datter af gårdejer Jens Mikkelsen og hustru Marie Kirstine Pedersen i Taastrup. Marie blev døbt i 1879 i Lunde kirke og fik navnene Johanne Marie Mikkelsen.

Den 29.11.1901 blev hun gift i Lunde kirke med gårdejer Karl Marius Davidsen i Fremmelev. Han var født ca. 1861. Ægteskabet kom til at vare kort, idet Karl blev syg og indlagt på Odense sygehus i 1912. Han døde den 23.10.1912 og blev begravet på Lunde kirkegård. Deres ægteskab var barnløst, og Marie kom nu til at sidde alene på gården. Nu var gode råd dyre. Hun var nødt til at have en bestyrer til hjælp, een som kunne være hende behjælpelig med gårdens drift. I den tid Karl var indlagt på Odense sygehus, lærte hun en ung portør at kende, og efter Karls død begyndte de at komme sammen, og han endte med at flytte til Fremmelev, hvor han blev en slags bestyrer for Marie. Han var selv vokset op ved landbruget, idet hans far havde Stenløse Møllegård i Stenløse tillige med en vognmandsforretning på Vesterbro 62 i Odense, hvor hans far havde 24 spand heste. Kendskabet til heste kom ham til gode senere i livet. Hvem var han da, den unge portør og bestyrer?

Det var Konrad Madsen! Konrad var født i Jens Benzonsgade i Odense den 4.7.1888 som søn af gårdejer Lars Knud Madsen, som tillige var vognmand, og hustru Regine Caroline Albrechtsen. Konrad blev døbt sidst på året 1888 i Sct. Knuds kirke og fik følgende navne: Harald Konrad Marius Madsen. Konrad var ligesom sin far meget interesseret i heste og kom tit på Sct. Knuds marked. Han kom senere til at handle en del med heste i Fremmelev.

Konrads far, Knud Madsen, som også var en ivrig hestehandler, var engang på marked i Odense. Her havde nogle zigeunere en bod med bl.a. et ringspil. Knud Madsen spillede med sammen med nogle andre. Præmien var en stor flot bronzehest. Knud Madsen vandt den og havde den i en del år hos sig i sit hjem. Han sagde en dag til sine 2 sønner, Konrad og Christian, "Den af jer som først får en gård, skal have denne statue". Det blev Konrad, og den prydede i mange år hjemmet i Fremmelev.

Men lidt tilbage i tiden igen. Konrad fik en stilling på Odense sygehus som portør, og her var det han mødte Marie, som nævnt.

Efter Konrad var kommet til Fremmelev, og tiden gik, må de to have fået et godt øje til hinanden, for de besluttede sig for at gifte sig. Men det blev ikke i Lunde kirke, som man ellers skulle tro, af hvilken årsag ved jeg ikke, men brylluppet stod i Ansgar kirke i Odense den 12.10.1916.

Marie var nu efterhånden nået en alder, hvor det hastede, hvis hun skulle have børn. Det lykkedes, men først i 1919, hvor Marie fødte deres eneste barn, en datter født den 26. oktober. Hun blev døbt først på året 1920 og fik navnet Ingeborg Madsen

Tiden og årene gik sin gang for den lille familie i Fremmelev. Foruden heste havde Konrad en anden stor hobby, fodbold og dermed Tipning! Ikke uden grund gik han under navnet "Tipsekongen". Han brugte mange penge på at tippe og vandt endnu flere. Engang vandt han over hundredtusind, det var en anselig sum på det tidspunkt. Pengene brugte han på kunst, malerier især, og det blev også en hel sport for ham. Der var mange kønne malerier på væggene i Fremmelev. Familiesammenkomster, runde fødselsdage, blev flittigt holdt på gården. Som tiden gik og de begge kom op i årene, fik de en dygtig karl og bestyrer, Harry Nielsen, som fik sat lidt ekstra gang i gården og fik den til at blomstre op.

Harry Nielsen blev deres svigersøn, idet han i Lunde kirke den 13. juli 1946 blev gift med datteren Ingeborg. Ingeborg og Harry fik to piger. De købte en gård "Røjlegård" i Nr. Aaby, som de drev.

I 1958 den 31. januar døde Marie og blev begravet på Lunde kirkegård. Konrad var nu alene. Han boede kun et kort stykke tid på gården, så blev den solgt, og Konrad flyttede til Nr. Aaby, hos sin datter og svigersøn, på en slags aftægt. Han oplevede den store sorg at miste sin datter på grund af sygdom. Hun døde den 16. august 1974 og blev begravet på Nr. Aaby kirkegård. Efter den tid gik det ned ad bakke for Konrad. Han var blevet gammel, boede nu alene med sin svigersøn. Den 20. februar 1977 sov han stille ind i sit 89'tyvende år, mæt af dage. Han blev begravet på Nr.Aaby kirkegård, langt fra sin kære Marie.

Jeg, som har skrevet denne lille historie, er familiens slægtsforsker, og jeg er barnebarn af Konrads broder Christian, som boede i Odense. Hvis nogen ligger inde med oplysninger, fotos ell. l. vil jeg se meget frem til, om I vil kontakte mig på følgende adresse: Torben Chr. Larsen, "Krogsbøllegaard", Krogsbølle Bygade 43, Krogsbølle, 5450 Otterup. Tlf: 64 87 16 85. Tak på forhånd.Fremmelev 36Gården på billedet ligger på adressen Fremmelev 36, og det var dér Marie og Konrad boede (se næste side). Her skal lejligheden benyttes til at fortælle, at vi i arkivet har oversigter over alle fæstere eller ejere af gårdene i Fremmelev og Lunde i ældre tid. Sådan står der f.eks. i oversigten over gården Fremmelev 36:

1637-1664Jørgen Pedersen
1688-1697Rasmus Nielsen
1697-    Jørgen Rasmussen
        -1741Anders Jørgensen
1741-1778Anders Hansen, født i Nislev, gift med enken
1688-1697Søren Rasmussen, født i Gerskov, rytter ca. 4 år
1697-    Carl Sørensen, søn
1860-1901Rasmus Davidsen, født i Otterup, gift med datteren
1901-1912Carl Marius Davidsen, søn
1912-    Enken Marie Davidsen, født i Tåstrup
NordfynsWeb
Klik på den lokalitet du søger information om

Udvalgte emner
Fortidsminder Gadekær Kirker Mindesmærker Naturområder Slotte og herregårde Skulpturer Øvrige Lokalhistorie Cykelruter på Nordfyn
Gamle nyheder
Nordfynske vejnavne Nordfynske stednavne
Kun for sjov - lidt tidsfordriv om Nordfyn
© Hanne og Benny Doré

Vestergade 16, Særslev. 5471 Søndersø
NordfynsWeb blev udgivet i perioden 2001-2005

NordfynsWeb opdateres ikke.
Der kan derfor være informationer som ikke længere er aktuelle.
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Det blev et år med tegninger
26. januar 2023
Sidste år begyndte jeg på en suite tegninger inspireret af den evigt v.....
Læs mere
Kirkemusik
10. januar 2023
Ved ikke hvorfor, men nu er det anden gang jeg har været heldig med at.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk