Bemærk!!

NordfynsWeb kræver en bredere skærm.
Prøv med telefonen i bredformat.

Lokalhistorie i Nørre Nærå Sogn
Brødrene Johansen fra Nr. Nærå

Af Margit Egdal
Materialet er venligst stillet til rådighed af Otterup Lokalhistoriske Arkiv
Denne artikel blev publiceret i arkivets blad nr. 47
Digitalisering af artiklen er foretaget af NordfynsWeb

Vi har allerede hørt om Adrian Johansen, husmandssønnen fra Nr. Nærå, som blev møller i Emmelev. Når man kigger efter hans data i kirkebøgerne, støder man på hans familie, og man kan ikke undgå at blive fascineret. Der er stof til en hel roman, hvis man skal have det hele med. Vi har ikke lavet nogen større undersøgelse, her er blot lidt om husmand i Nr. Nærå Johan Adriansens og hustru Birthe Cathrine Hansdatters tre opvakte knægte, brødrene Johansen, som vi er stødt på i kirkebøgerne:

Adrian Johansen, der blev møller i Emmelev, var født 13. maj 1804. Han blev døbt den 13. juni samme år. Som en af fadderne ved dåben ses Niels Adriansen på Einsiedelsborg. Mon ikke det har været Adrians farbror? Den eneste grund til at bemærke dette er, at familien har kontakt til godset Einsiedelsborg (nu kendt som Egebjerggård). Adrians bror, som også hed Niels, kommer senere til at nyde særlig godt af Einsiedelsborg-grevens bevågenhed.

Niels Johansen blev født den 7. april 1807. Han kom i tjeneste på Einsiedelsborg. Her blev hans rige kunstneriske evner opdaget af greven, der sendte ham på kunstakademiet i København 1827-1837. Han har fra 1834-39 udstillet 6 gange på Charlottenborg med i alt 27 billeder, udelukkende portrætter, heraf flere børn. Billedet af hans bror, møller Adrian Johansen og hans hustru, Maren Knudsdatter, er utvivlsomt malet af Niels.

Nordfyns Museum i Bogense ejer to malerier af Niels Johansen. Desværre blev Niels ikke ret gammel. Han døde den 30. oktober 1851 og blev begravet på Nr. Nærå kirkegård.

Hans Johansen blev født den 15. april 1818. Som 17-årig kommer han i plads på Ørritslev Mølle ved Søndersø. Et par år efter, da han er 19, tager han til Lauenburg som hornblæser for grev v. Bernstorff. Forinden havde han (som sine brødre) fået et godt vidnesbyrd hos præsten. Året efter er han hjemme igen, og han tager plads på Einsiedelsborg.

Han ender i øvrigt som møller på Ørritslev mølle - selvsamme mølle som Adrian købte og flyttede til Emmelev i 1838. I Ørritslev blev der dengang bygget en ny og større mølle.

... 3 brødre som fik en noget anden livsgerning end som ellers forventet. Normalt var husmandsbørns løbebane dengang helt klart afstukket. De blev husmandsfolk som forældrene. Men ikke brødrene Johansen ...

NordfynsWeb
Klik på den lokalitet du søger information om

Udvalgte emner
Fortidsminder Gadekær Kirker Mindesmærker Naturområder Slotte og herregårde Skulpturer Øvrige Lokalhistorie Cykelruter på Nordfyn
Gamle nyheder
Nordfynske vejnavne Nordfynske stednavne
Kun for sjov - lidt tidsfordriv om Nordfyn
© Hanne og Benny Doré

Vestergade 16, Særslev. 5471 Søndersø
NordfynsWeb blev udgivet i perioden 2001-2005

NordfynsWeb opdateres ikke.
Der kan derfor være informationer som ikke længere er aktuelle.
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Det blev et år med tegninger
26. januar 2023
Sidste år begyndte jeg på en suite tegninger inspireret af den evigt v.....
Læs mere
Kirkemusik
10. januar 2023
Ved ikke hvorfor, men nu er det anden gang jeg har været heldig med at.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk