Bemærk!!

NordfynsWeb kræver en bredere skærm.
Prøv med telefonen i bredformat.

Lokalhistorie i Otterup Sogn
Bryggeriet på Sletten

Af Arne Slej
Materialet er venligst stillet til rådighed af Otterup Lokalhistoriske Arkiv
Denne artikel blev publiceret i arkivets blad nr. 68
Digitalisering af artiklen er foretaget af NordfynsWebOmrådet nord for Odense er meget fladt, og navnet Sletten er på ingen måde misvisende. Mange afvandingskanaler gennemskærer landskabet. Faktisk er der lidt nederlandsk over området. For mange år siden lå her et bryggeri, nemlig Otterup Bryggeri.

Lige syd for Otterup ligger Nislevgård, der på den tid var en stor herregård. Mange ansatte betød, at der skulle meget øl til, for vandet var dengang af tvivlsom kvalitet. Og alle drak øl! Børn, unge og gamle. Måske har man på Nislevgård haft en øl af god kvalitet. I hvert fald er Otterup Bryggeri oprettet af herskabet på Nislevgård i slutningen af 1800-tallet.

Øl til herregårdene

Omkring 1902 bliver Niels Hansen bestyrer på Otterup Bryggeri og efter 1 1/2-2 år køber han det. Der brygges hvidtøl, og der køres daglige ture i Otterup og omegn. Fem store bryggerheste lægger kræfter til ølvognene, lastet med øltønder og flaskeøl. Turene går bl.a. til Egebjerggård, en anden stor herregård på egnen, og her aftager man ugentlig fire tønder øl.Der brygges som sagt alene hvidtøl, men bryggeriet får på et tidspunkt depot for Albani. Man får dermed også stærkere øl i sortimentet til de nordfynske kunder. Senere ophører kontrakten med Albani, og det bliver Tuborg, der bliver den nye leverandør af pilsnerøl mv.

I 1926 bliver Niels Hansen syg og dør. Hans enke, Otilde Hansen, driver bryggeriet videre i nogle år. Hun forpagter det ud til en brygmester fra Svendborg. Et billede fra den tid viser Otterup Bryggeri, hvor der over porten er et emaljeskilt med påskriften "Svendborg Pilsner". Så noget tyder på, at pilsnerøl fra det sydfynske også på et tidspunkt har været en del af bryggeriets udvalg.

Brygmesteren fra Svendborg viser sig imidlertid at være en slet karl. Efter to år har han stiftet en gæld på 70.000 kr. på kul, et anseeligt beløb dengang. Da Otilde stadig ejer bryggeriet, må hun betale. Det slår bunden ud af økonomien, og hendes to sønner kaldes hjem. Harald, der læser til forstkandidat, afbryder sin uddannelse og vender hjem, og det samme gør Henning. De hjælper nu deres mor gennem den vanskelige tid, så gælden kan blive betalt.

I 1929 brænder bryggeriet. Det viser sig, at ilden er opstået i en opstaldet varebil. Det meste af bryggeriet nedbrænder, men det bliver hurtigt genopført i en ny og større skikkelse.

Ultimatum fra Tuborg

Ca. 1938 får bryggeriet et ultimatum fra Tuborg: "Stop jeres egen brygning, eller I mister jeres Tuborg depot". Otterup Bryggeri brygger nu sin sidste øl.

"Tilbud" af den slags er der desværre flere eksempler på. Mange små bryggerier har måttet lade livet på den måde, og den danske ølverden blev dermed gjort fattigere.

Tuborgdepotet forblev i familien med sønnen Harald som depotbestyrer indtil 1971.

Besøger man i dag Bryggerivej i Otterup, er det svært at se spor af bryggeriet. Duften fra brygningen er for længst væk, og på adressen finder man kun en stor villa. Det eneste, jeg kunne finde, der mindede om noget med øl, var en halvrusten kapsel i rendestenen - en kapsel fra det bryggeri, der blev Otterup Bryggeris banemand.Arne Slej har skrevet artiklen til bladet "Ølentusiasten" nummer 14, marts 2002. Tak fordi vi også må bringe artiklen her i bladet. Herover et par etiketter fra Otterup bys gamle bryggeri. Etiketterne findes i lokalarkivet i Otterup.

NordfynsWeb
Klik på den lokalitet du søger information om

Udvalgte emner
Fortidsminder Gadekær Kirker Mindesmærker Naturområder Slotte og herregårde Skulpturer Øvrige Lokalhistorie Cykelruter på Nordfyn
Gamle nyheder
Nordfynske vejnavne Nordfynske stednavne
Kun for sjov - lidt tidsfordriv om Nordfyn
© Hanne og Benny Doré

Vestergade 16, Særslev. 5471 Søndersø
NordfynsWeb blev udgivet i perioden 2001-2005

NordfynsWeb opdateres ikke.
Der kan derfor være informationer som ikke længere er aktuelle.
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Det blev et år med tegninger
26. januar 2023
Sidste år begyndte jeg på en suite tegninger inspireret af den evigt v.....
Læs mere
Kirkemusik
10. januar 2023
Ved ikke hvorfor, men nu er det anden gang jeg har været heldig med at.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk