Lokalhistorie i Otterup Sogn
Otterup Kegleklub 1943-51
Af Rune A. Nielsen
Materialet er venligst stillet til rådighed af Otterup Lokalhistoriske Arkiv
Denne artikel blev publiceret i arkivets blad nr. 64
Digitalisering af artiklen er foretaget af NordfynsWeb
At bowle er blevet den helt store succes. Man er endog nødt til at bestille tid i forvejen for at kunne være sikker på at komme til på de nye baner i Otterup-Hallen. Tidligere, før man kunne få automatikken til at rejse keglerne efter kastet og skærme til at vise resultatet af dette, hed det at "spille kegler". Mange kroer havde en eller flere keglebaner. Også her i kommunen. De nu hedengangne Klintebjerg- og Otterup Kro havde keglebaner. Således kunne kroejer Harry Nielsen reklamere med, at Otterup Gæstgivergård havde to keglebaner i 1912!
Vi gætter på, at de har ligget i krohaven. Senere indrettede man keglebaner i den gamle rejsestald, da man ikke længere havde brug for den.
Keglespillet var så almindeligt, at det var anerkendt som en sportsgren. Der var en landsdækkende Dansk Kegle Union med bl. a. underafdelingen Fyens Kegle Union, som var stiftet 1943.
Lokalt var der nogle herrer, der syntes, at Otterup også burde have en kegleklub. Herrer, fordi kegler kun var et spil for mænd. De indkaldte til stiftende generalforsamling lørdag 4/6 1943 på Otterup Kro, og Otterup Kegleklub blev dannet. Den første bestyrelse kom til at bestå af følgende: formand og kasserer Kaj Christensen, næstformand Axel Petersen, sekretær Fr. O. Viborg og menige medlemmer Peter Jensen og Ejvind Madsen. Spillestedet var Otterup Kro med spilleaften hver mandag 19.30-24.00. Kroejer Svend Harnæs lovede at holde banerne i god stand. Klubben måtte indimellem give tilskud til at "afrette" samme.
Klubben havde fra begyndelsen kun 16 medlemmer, men den havde mod på tilværelsen. Allerede 15/6 ville man afholde det første arrangement. Man søgte politimesteren om tilladelse til at holde et offentligt arrangement, men fik afslag. I stedet inviterede man så Odenseklubben "Herkules" til et gevinstkeglespil 20/6. Der var kun ca. 30 kr. i kassen, men alligevel må man sige, at præmierne var flotte: 1 kaffestel, 1 ske, 1 frugtskål, 1 flaske vin, som Harnæs gav, 1 hemmelig pakke, 1 cykellås samt en trøstepræmie til den af klubbens medlemmer, der havde "slået" for mindst 2 kr. Man kan gætte på, at en af bestyrelsesmedlemmerne var cykelsmed! Prisen for at deltage var 1 kr. for 10 slag + prøveslag. Man spillede fra kl. 10-12 og igen fra kl. 13.30-24.00!
Allerede 26/6 spillede man igen mod "Herkules". Som man kan se, var klubben meget aktiv, og 12/7 blev bestyrelsen derfor udvidet med Sigurd Larsen og Poul Knudsen.
18/10 samme år meldte man sig ind i Fyens Kegle Union og var dermed blevet "organiseret" og kunne deltage i diverse turneringer.
Der har ikke været nogen danmarksmester i klubben, men ved mesterskaberne i Fyns Forum 1945 blev Henning Madsen fynsmester i B-rækken. Et flot resultat.
Samarbejdet med "Herkules" fortsatte gennem årene, men det var især den halvårlige kamp mod Rødovre Kegleklub, der optog sindene.
I 1944 måtte man have ny formand og igen i 1945. Begge gange midt i perioden og på grund af manglende tid. På generalforsamlingen i 1945 fik man valgt Peter Jensen som ny formand. Kassereren manglede også tid, og man måtte vedtage, at den nyvalgte kasserer skulle have 5% af det indkomne kontingent. Kontingentet var 5 kr. årlig, så det har ikke været noget stort honorar.
I 1946 måtte man indkalde til ekstraordinær generalforsamling, fordi der var sket det ubehagelige for klubben, at kassereren havde taget af kassen. Generalforsamlingen pålagde formanden at tage sig af sagen; men klubbens protokol fortæller ikke, hvad der skete i den kedelige sag.
At der må have været uro blandt medlemmerne ses af, at man på generalforsamlingen i foråret 1947 valgte formand og kasserer for kun et halvt år. Om man har holdt den lovede generalforsamling i efteråret 1947 fremgår ikke af protokollen! På generalforsamlingen foråret 1948 blev formanden genvalgt; men inden næste generalforsamling meldte han sig ud af klubben! Man må sige, at antallet af eksformænd var imponerende.
1949 måtte man lide den tort ikke at kunne deltage i repræsentantskabsmødet på grund af manglende kontingentindbetaling til Unionen!
Så står der ikke noget i protokollen før 1951. På bestyrelsesmødet 11/4 foreslås det, at man vil prøve på at få begyndt at spille igen; men da det er det sidste, der er skrevet, er det sikkert ikke lykkedes.
Kilde: Forhandlingsprotokol for Otterup Kegleklub. Protokollen er nylig blevet afleveret til Lokalhistorisk Arkiv i Otterup. Tak for gaven!
Når man havde spillet kegler, kunne man gå lige fra banerne og ind i Bondestuen på Otterup Kro og få sig en øl eller en kop kaffe.
Kobbertingene og amagerhylden med indhold var gaver fra to gamle påklædersker fra det kgl. Teater, som i nogle år - også mens bondestuen blev indrettet - yndede at tilbringe deres sommerferie på kroen.
Lysekronen er et vognhjul fra en vogn, som havde kørt i Otterup.
På hjulet stod et vers, som kromanden, Svend Harnæs, havde forfattet:
Fra hytte og borg
i glæde og sorg
til kirke jeg kørte
to slægtled jeg førte!
NordfynsWeb
Klik på den lokalitet du søger information om
Udvalgte emner
© Hanne og Benny Doré
Vestergade 16, Særslev. 5471 Søndersø
NordfynsWeb blev udgivet i perioden 2001-2005
NordfynsWeb opdateres ikke.
Der kan derfor være informationer som ikke længere er aktuelle.