Lokalhistorie i Østrup Sogn
En aspargesplov
Af Rune Nielsen
Materialet er venligst stillet til rådighed af Otterup Lokalhistoriske Arkiv
Denne artikel blev publiceret i arkivets blad nr. 62
Digitalisering af artiklen er foretaget af NordfynsWeb
Anlæggelse af aspargesbede i større udstrækning blev på vore bedsteforældres tid regnet for et ret langvarigt og besværligt arbejde. Det kunne tage 18 dage for en mand at anlægge l td. land med asparges.
Peter Larsen, smeden i Østrup, var vant til at arbejde med landbrugsmaskiner og vidste naturligvis alt om, hvordan de fungerede. Sammen med sognefogeden Laurits Larsen begyndte han at eksperimentere med en plov, der skulle gøre arbejdet hurtigere og lettere. Laurits Larsen lavede tegningen, og Peter Larsen fremstillede den.
Efter de tos beregninger kunne et spand heste og to mand ved hjælp af deres plov lægge bede på to tdr. land pr. dag.
De søgte patent på deres opfindelse i 1935 og fik den beskyttet. Det kostede den fyrstelige sum af 25 kr. årlig for de første 3 år og blev så gradvis dyrere, så det for de sidste år endte med at koste 300 kr. Patentet gjaldt for en periode på 15 år, og ingen fornyelse eller forlængelse kunne finde sted. For at få ploven gjort kendt, tog de til dyrskuer på Fyn og i Jylland, hvor den blev demonstreret. Salget gik efter sigende godt.
Ud over ploven lavede Peter Larsen også knive til brug for stikning af asparges.
Historien om Peter Larsen og hans aspargesplov er skrevet på baggrund af Ellen Kroghs fortælling. Hun er datter af smeden i Østrup og har indleveret det gamle patentbrev på Lokalhistorisk Arkiv, hvor det nu opbevares.
Rune Nielsen
NordfynsWeb
Klik på den lokalitet du søger information om
Udvalgte emner
© Hanne og Benny Doré
Vestergade 16, Særslev. 5471 Søndersø
NordfynsWeb blev udgivet i perioden 2001-2005
NordfynsWeb opdateres ikke.
Der kan derfor være informationer som ikke længere er aktuelle.