Bemærk!!

NordfynsWeb kræver en bredere skærm.
Prøv med telefonen i bredformat.

Lokalhistorie i Otterup Kommune
På besøg hos mormonerne

Af Margit Egdal
Materialet er venligst stillet til rådighed af Otterup Lokalhistoriske Arkiv
Denne artikel blev publiceret i arkivets blad nr. 48
Digitalisering af artiklen er foretaget af NordfynsWebeller hvordan jeg fandt Mads Mortensen

Mads Mortensen var mine børns tipoldefar. Skulle jeg lave et flot stamtræ til mine børn, måtte jeg finde Mads Mortensens data. Han var fra Vissenbjerg, det vidste jeg ganske sikkert. Også at han var gift dér. Derfor gennemlæste jeg kirkebogen fra Vissenbjerg sogn - adskillige gange endda - men der var ingen Mads Mortensen at finde under vielser i Vissenbjerg. Jeg var kørt fast, gået i stå, arbejdet med stamtræet blev lagt væk.

Så var det, at jeg var på besøg hos mormonerne i Familie Historisk Center i mormonkirken i Lahnsgade i Odense, eller hos JESU KRISTI KIRKE af SIDSTE DAGES HELLIGE, som det jo rettelig hedder.

Efter endt rundvisning og fremvisning af centrets muligheder var der lejlighed til at prøve computerne med slægtsdata fra hele verden. Hvadenten jeg ville finde nogen fra Angola eller Anholt, fra Kaukasien eller København - ja, så var muligheden der. Jeg skulle jo altså bare finde Mads Mortensen fra Nordfyn. Og jeg vidste, at han var født i 1817. Det fodrede vi computeren med. Den svarede straks ved at spytte data ud om Mads Mortensen. Det var ikke kun mig, der var begejstret, også på centret delte de min begejstring, det var slet ikke altid, der var held med eftersøgningerne på computeren, fortalte man.

Mads Mortensen var født i Uggerslev, viste dataene. Derefter var det ingen sag at gå hjem i Lokalhistorisk Arkiv og slå op i Uggerslevs kirkebog og finde hele Mads Mortensens familie, som gennem flere generationer var fæstegårdmænd i Uggerslev (på adressen Uggerslevvej 3, hvor der endnu ligger noget af slægtens gamle firlængede gård). Mads Mortensen var søn af Maria Rasmusdatter og Morten Hieresen (som blev omtalt i artiklen om koppevaccinationerne).

Man kan stirre sig blind på, at man ved, at Mads Mortensen blev viet i Vissenbjerg kirke. Det blev han overhovedet ikke, viste det sig - men egentlig er det ikke særlig interessant, hvor han blev viet.

Det interessante består i, at man kan fodre en computer med ganske få oplysninger, og den så omgående kommer med endnu flere oplysninger, som man ellers kunne have brugt timer eller dage på at finde.

Hermed er sagt: Det kan godt betale sig at besøge Familie Historisk Center. Det kan endda være en rigtig god ide!

Det er en kendt sag, at mormonerne er meget interesserede i slægtsforskning.

Alle har hørt om mormonernes mikrofilmede kirkebøger. Faktisk har man stadig over 200 fotografer i gang med at mikrofotografere dokumenter verden over. Deres slægtshistoriske bibliotek blev oprettet allerede i 1894. Hovedbiblioteket i Salt Lake City i USA rummer ca. l,6 millioner ruller med mikrofilmede optegnelser, ca. 320.000 mikrokort og over 225.000 bøger. De mange filmruller m.v. opbevares i klippegrotter hugget ind i Rocky Mountains. Det skulle være så sikkert, at man kan smide en atombombe, uden at der sker noget med arkivalierne.

Hvorfor denne overvældende interesse for slægtsforskning?

Og så for mere end hundrede år siden? Dengang var der ikke mange med den interesse. Men for mormonerne er slægtsforskning noget helt centralt. Et helligt hverv!

Hele den menneskelige race - både fra fortid, nutid og fremtid - betragtes som udødelige væsener, for hvis frelse mormonkirken arbejder. Man kan gøre noget for sin egen frelse, man kan også gøre noget for sine afdødes frelse. Frelsen er ens for alle. Livet slutter ikke når man dør. Den døde går som en evig ånd til åndeverdenen, hvor den fortsætter med at lære, mens vi venter på opstandelsen, hvor hele familien igen kan forenes. For familien er der ikke noget der hedder "til døden jer skiller". Børn og forældre kan i hellige templer aflægge særlige løfter kaldet "pagter", som forener familien for evigt. Disse pagter kan også indgås på de kære afdøde forfædres vegne. Det er klart, at skal man indgå en sådan pagt på forfædrenes vegne, må man først finde ud af, hvem de er. Derfor slægtsforskning.

At sammenfatte et så komplekst område som sammenhængen mellem liv og død på få linjer, yder ikke stoffet fuld retfærdighed. Skal man kort tilføje mere om mormonerne, kunne man oplyse, at flerkoneriet blev afskaffet allerede i 1890. Man nyder vist hverken tobak eller spiritus, te eller kaffe - men de serverer en glimrende saft i Familie Historisk Center i Odense.

Centret i Odense er en filial af slægtshistorisk hovedbibliotek i JESU KRISTI KIRKE af SIDSTE DAGES HELLIGE i Salt Lake City i Utah i USA. Fra Odense er der adgang til hovedbibliotekets data. Man kan godt undre sig over, hvad Mads Mortensen fra Uggerslev egentlig bestiller i det store amerikanske computerprogram "Ancestral file". Hvilken amerikaner har siddet og lagt Mads Mortensen ind i computeren? Der var flere af Mads Mortensens børn, som udvandrede. Jeg forestiller mig, at nogle af dem eller deres efterkommere tilhører mormonkirken. Måske har de siddet i USA og fundet frem til Mads Mortensen? Mon Mads Mortensen har modtaget mormonernes særlige stedfortrædende dåb af afdøde familiemedlemmer? Mødes vi igen engang? Mine børns tipoldefar, Mads Mortensen, og måske også jeg?? Ingen har vel patent på at kende den endegyldige sandhed om livets store spørgsmål - så måske?NordfynsWeb
Klik på den lokalitet du søger information om

Udvalgte emner
Fortidsminder Gadekær Kirker Mindesmærker Naturområder Slotte og herregårde Skulpturer Øvrige Lokalhistorie Cykelruter på Nordfyn
Gamle nyheder
Nordfynske vejnavne Nordfynske stednavne
Kun for sjov - lidt tidsfordriv om Nordfyn
© Hanne og Benny Doré

Vestergade 16, Særslev. 5471 Søndersø
NordfynsWeb blev udgivet i perioden 2001-2005

NordfynsWeb opdateres ikke.
Der kan derfor være informationer som ikke længere er aktuelle.
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Sommertur #5
15. august 2021
Byger, som går og kommer. Den femte sommertur, der i anledning af en d.....
Læs mere
Sommertur #4
07. august 2021
Altså, et af landets fineste små kunstmuseer ligger i Faaborg. Faaborg.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk