Morey Santenay Rouge Les Hâtes 2013
Navn: | Morey Santenay Rouge Les Hâtes |
Land: | Frankrig |
Region: | Bourgogne |
Område: | Côte de Beaune |
Vinhus: | Domaine Vincent & Sophie Morey |
Vintype: | Tør rødvin |
Druer: | 100% Pinot Noir |
Årgang: | 2013 |
Alkohol: | 13,0% |
Indhold: | 75 cl. |
Varenr: | 105300 |
Få 10% rabat på enkeltflasker
Bestil mindst (også assorteret)
6 flasker med snitspris på min. 300,- kr.
eller 12 fl. med snitspris på min. 200,- kr.
Vincent Moreys parcel på marken 'Les Hâtes' er på 1,59 ha. og ligger midt på skråningen, i en højde af 220 m., meget tæt ved landsbyen Santenay - hvorfor marken ofte siges at fortjene 1. Cru-klassifikationen. Parcellen vender perfekt mod syd, med en undergrund af ler og kalk. Vinstokkene er plantet i 1939 og 1985.
Efter en kritisk sortering af druerne på et sorteringsbord efter høsten bliver druerne 100% afstilket og skånsom mast. Mosten bliver derefter afkølet og gennemgår en macerering i 3-4 dage, for at fremme farve-, aroma- og frugtekstrakt maksimalt, før den igen varmes op til en gæringstemperatur på ca. 20 grader. Gæringen foregår på rustfrie ståltanke i 15-20 dage og vinen bliver derefter presset. Bundfældelse foregår derefter naturligt i 48 timer. Efter en malolaktisk gæring bliver vinen modnet på træfade fra Allier, hvoraf 45% er nye. Aftapningen foregår midt i november i året efter høsten.
Santenay Les Hâtes har en flot, blank rubinrød farve. Den er ret afrundet, nærmest velouragtig i duften, med mørke toner (blåbær) og krydrede nuancer. I smagen er den meget struktureret, igen med krydrede toner (sot peber) og en god tannin til sidst. Det er en vin med god gemmepotentiale, som gerne må iltes lidt på karaffel hvis man drikker den i sin ungdom.
Prøv den med retter med lam, kalv elle and.
Santenay appellationen fordeler sig med ca. 370 ha. på selve Santenay-kommunen og ca. 13 ha. på Remigny-kommunen, umiddelbar syd for distrikterne Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet. Oprindeligt var området mest kendt for sine mineralvandskilder men i dag er det mest vin, som gør dens berømmelse.
Jordbunden her består hovedsageligt af kalksten og mergel og egner sig bedste til rødvine, som faktisk udgør 98% af produktionen. De er ofte kraftige og lidt krydret og minder en smule om vine fra det nordlige Côte d'Or (Côtes de Nuits), mens de hvide ofte sammenlignes med vine fra Chassagne - dog til lidt billigere priser.
Se mere: