Køkkenskriveri nr. 11


Lam og osteminder
Af Benny Doré den 28. maj 2009

Når den her i huset står på lammekød - og det sker ikke så sjældent, så falder vinvalget ofte ud til fordel for en flaske fra Sardinien.

Lammekød er en af de foretrukne kødtyper på Italiens næststørste ø, og vinene derfra er ofte kraftige og tilpas krydrede til at kunne hamle op med et stykke stegt eller grillet lammekød.

Tilbage i 1981 udstillede jeg på et galleri i Cagliari, hovedstaden på Sardinien. I den forbindelse oplevede jeg mange af øens kulinariske seværdigheder. Blandt andet var jeg så heldig at smage den for øen helt specielle ost 'Casu Marzu', der er flødeagtig og indeholder små levende orme. Blandt sarderne er denne ost en stor nydelse, men det er i vore dage forbudt at fremstille og sælge den. Den fremstilles af fåremælk og tilsættes maddiker, der fremmer en gæring. Når osten serveres skal maddikerne være levende. Er de døde, ja så er osten giftig, siger de lokale.

Jeg overlevede og blev en oplevelse rigere.

Tilbage til de hjemlige kødgryder. Havde det været en kold vinterdag eller lammekoteletten var blevet tilberedt udendørs på grillen, så havde jeg nok valgt 'Araja Valli di Porto Pino' fra Cantina di Santadi, der er kraftig nok til enten at varme de kolde lemmer eller hamle op med røgen fra grillens kul. Nu foregik tilberedningen i køkkenet og vejret var mere til en lidt lettere vin. Derfor viste lillesøsteren 'Grotta Rossa Carignano del Sulcis' sig at være passende. At den også bragte minder frem om den både smukke og barske ø, ja det gjorde ikke aftenmåltidet mindre hyggeligt.

Se mere:
Vine fra Cantina di Santadi

Alle køkkenskriverier
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Det blev et år med tegninger
26. januar 2023
Sidste år begyndte jeg på en suite tegninger inspireret af den evigt v.....
Læs mere
Kirkemusik
10. januar 2023
Ved ikke hvorfor, men nu er det anden gang jeg har været heldig med at.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk