Køkkenskriveri nr. 15


Spidskål og sjatter
Af Benny Doré den 23. juni 2009

Der er jo også dagligdage i det lille hjem, med lidt kål og sjatter fra i går og i forgårs. Inden medlidenheden breder sig, så skal der godt nok lige synges et par glade strofer over spidskålens lyksaligheder. Hvis man for en stund glemmer alt om mors stuvede spidskål, ja så er grøntsagen med den milde lidt sødlige og samtidig pikante smag en lidt overset gæst på spisekortet. Prøv f.eks. dampede spidskål med nye kartofler.

Det sker ofte at nogen spørger, hvor længe en vin kan tåle at stå efter at være trukket op. Det er svært at give et præcist svar på, da det afhænger af hvilken type vin der er tale om. En kraftig nebbiolobaseret rødvin med god syre vil tit være bedre næste dag. Hvis sjatten bare bliver bedre og bedre i løbet af de første par dag, ja så er der nok et godt gemmepotentiale i resten af de uåbnede flasker (hvis man har flere). En mindre syreholdig vin vil nok ikke blive bedre af at stå, men vil som hovedregel næsten altid kunne drikkes med velbehag op til et par dage efter.

Under besøg på vingårde i Piemonte har jeg tit set, at vinbønderne skriver datoen på etiketten når de åbner en ny flaske i smagelokalet. Dette for at kunne huske hvornår vinen er åbnet. På mit spørgsmål om, hvor længe de tør servere fra flasken har svarene været fra 4 til 7 dage. Det er selvfølgelig en forudsætning, at flasken holdes tillukket med dertil egnet prop.

Generelt holder hvidvine sig bedre end rødvine. Det er især hvidvinene fra de koldere dyrkningsområder i Trentino Alto Adige eller Friuli-Venezia Giulia, der holder sig længst efter at have været åbnet. Stilles den åbnede flaske mørkt og køligt, ja så udsættes det tidspunkt, hvor vinen ikke længere kan drikkes.

Dagens to sjatter er begge rester af flasker fra vinhuset Garofoli i regionen Marche. Vinen til venstre er deres Piancarda Rosso Conero, som i den nye årgang 2006 virkelig giver fuld valuta for pengene. Til højre er vinhusets nyeste produkt, nemlig en let drikkelig dagligvin lavet på 100 % sangiovese. Monte Reale har med sin både behagelige og klare smag mange chancer for at havne på vores spisebord.

Se mere:
Se vores vine fra Garofoli

Alle køkkenskriverier
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Etudes
11. september 2022
Disse tegninger er ikke skitser til større værker. Heller ikke del af .....
Læs mere
Kunstsalon
28. april 2022
På Amfipladsen ved Brandts Klædefabrik i centrum af Odense ligger Cafe.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk