Køkkenskriveri
Bornholmer og en kæpAf Benny Doré den 29. juni 2009
Det er jo altid rart når ens afkom har det godt. Når den ældste så har det ekstra godt med både frue og barnebarn på ferieøen Bornholm - ja så kan det jo ske at resten af familien får lov at nyde godt af det gode sommerhumør.
Det skete netop for et par dage siden hvor forskellige regionale afdelinger af postetaten ringede på både hos lillebror, bedsteforældre og oldemor medbringende pakker med fede røgede bornholmere - altså disse gyldne bornholmske specialiteter der både pynter og smager på ethvert bord.
Vi bestemte os til at se bort fra retten 'Sol over Gudhjem' med røget sild og rå æggeblomme på rugbrød. Ved at gøre det, så kunne vi også tillade os at se bort fra standardanbefalingen af fadøl som læskende akkompagnement. Det skulle altså i stedet være en hvidvin, som gerne måtte være forfriskende og have et vist bid til den fede fisk.
Valget faldt på en Pinot Grigio fra Italo Cescon. Firmaet blev etableret 1957 ikke så langt fra Treviso af Italo Cescon og drives I dag af børnene Gloria, Graziella og Domenico. Alle vine fra firmaet er kendetegnet ved en såkaldt 'tralcetto', som er en lille vinkvist der er bundet på halsen af flasken.
Ideen med 'tralcetto' blev født en vinterdag hvor de mænd der arbejdede i vinmarken havde fri. Under indsamlingen af kvistene fra de beskårne vinstokke havde bedstemor Anna gemt et lille stykke i hendes forklædelomme. Da hun vendte hjem bandt hun, bistået af sin søn Italo, kvisten med et bånd på halsen af en vinflaske. Det gjorde hun for at symbolisere, at vinen var vokset fra en vin, og at den var blevet frembragt ved hårdt arbejde af bedstemor Annas hænder.
Man kan måske som dansker synes kvisten i dag virker lidt 'poppet', men da Italo Cescons vine alle er gode og ærlige vine til rimelig pris, jo så har vi valgt at kunne lide ideen. Faktisk er vinhuset blevet nævnt flere gange i magasinet Gambero Rosso, som værende et godt køb.