Køkkenskriveri
Lammehals og finanskrise-baroloAf Benny Doré den 30. november 2009
La Spinetta har på godt og vel tyve år har formået at etablere sig som et af de absolut bedste vinhuse i Italien. I 1978 producerede La Spinetta kun én type vin, nemlig 7.000 flasker Moscato d'Asti. Først fra 1989 begyndte man at producere rødvin.
Siden er det kun gået én vej - nemlig opad - fra USA over England til Italien er vinanmeldernes begejstring enorm. La Spinetta ejer i dag 85 hektar jord og producerer ca. 360.000 flasker, hvoraf cirka halvdelen er Moscato d'Asti, og resten fordeles primært på røde vine.
Til dagens ret, som er lammehals med rodfrugter, fandt vi anledning til at smage på den nye årgang af La Spinettas Langhe Nebbiolo. Og jo, den beviste så bare lige at superårgangen 2006 faktisk har fået sig en god afløser i 2007. Vinen er endnu ikke anmeldt af hverken Robert Parker eller Wine Spectator, så deres mening har vi endnu til gode at høre. For mit eget vedkommende vil jeg sige at vinen selvfølgelig stadig er meget ung, og kræver lidt tid i glasset. Til lammehalsen var den på dagen et rigtig godt valg, der sagtens kunne hamle op med den lidt mørke og ovnstegte balsamicoeddike som kødet var penslet med.
Der er fremstillet 36.000 flasker af årgang 2007. Druerne kommer fra Starderi ved Neive, og er fra forholdsvis unge vinstokke med en alder på 5-7 år der står i ca. 270 meters højde over havet. Giorgio Rivetti fra La Spinetta mener selv at denne årgang vil udvikle sig positivt de næste 15 år. Så mon ikke vi godt kan bestille et lam til næste år også.
Overskriften med finanskrise-barolo hentyder til at La Spinettas Langhe faktisk kan konkurrere med mange Baroloer til en højere pris.