Køkkenskriveri
Acqua PotabileAf Benny Doré den 29. januar 2010
På mange af Roms utallige fontæner skiltes der med, at her løber drikkevand (Acqua Potabile). Faktisk er der i flere tilfælde tale om friskt kildevand, der via akvædukter kommer direkte fra bjergene. Disse akvædukter blev bygget over en periode på ca. 500 år. Fra omkring år 300 før Kristi fødsel til 226 efter Kristi fødsel, hvor den sidste blev bygget.
De i alt 11 akvædukter forsynede de næste 200 år romerne med rigelige mænger vand til både udvortes og indvortes brug. De store termer, 900 badeanstalter og byens mange hundrede fontæner krævede uhyrlige mængder af vand. Der er regnet på sagerne, og man mener at Rom via akvædukterne dengang fik tilført mellem 600 og 900 tusind m3 vand i døgnet.
Vandfesten holdt dog en pause på næsten tusind år efter at Goterne i 410 plyndrede Rom og afbrød en del af akvædukterne. Efterfølgende forfaldt de imponerende bygningsværker mere og mere. De stadig færre og færre indbyggere var henvist til vand fra nogle brønde og fra Tiberen. Faktisk faldt Roms indbyggerantal fra over 1.500.000 i slutningen af det første århundrede til kun 17.000 i 1347. Først ca. 1000 år efter romerrigets undergang i 476 begyndte bygge- og anseelseslystne paver at genopbygge nogle af de forfaldne akvædukter eller bygge nye.
Genskabelsen af en rigelig vandforsyning satte gang i opførelsen af de næsten 300 brusende fontæner og små fontanella'er med rislende drikkevand vi som turister kan glæde os over i dagens Rom.
Og hvorfor hælder jeg så alt det romerske vand ud af ørerne? Jo - det kom jeg såmænd til at tænke over, da en lammerulle med rodfrugter blev læsket med en ny mineralvand vi netop havde fået i sortimentet. Godt nok ikke hentet i en af Roms fontæner, men dog fra bjergene sydøst for Rom og kendt for den gode kvalitet siden romerrigets tid. Aftapning af vandet fra Filette startede i 1894, hvilket gør det til en af de ældste flaskevand i verden.