Køkkenskriveri nr. 37


Parker om Pliger
Af Benny Doré den 30. januar 2010

Da vi sidste år var på vej ned fra Brennerpasset på vej til Toscana, benyttede vi lejligheden til at kigge ind til Peter Pliger og hustruen Birgitte i Valle Isarco - eller Eisacktal som dalen også kaldes i det overvejende tysktalende område. I nærheden af Brixen driver de to en lille vingård på kun fire hektar.

Peter Pliger sad i et job som administrator, men var nødt til at indrømme, at han aldrig ville kunne overleve indendørs. Kuenhof, hvis historie går helt tilbage til det 9. århundrede og som en gang var ejet af den lokale biskop, tilhørte Birgitte. Druerne fra det meget lille brug blev solgt til et meget prestigefyldt vinhus i området. På et tidspunkt foreslog hun Peter selv at lave vin af druerne, så han kunne slippe ud at sit indendørs kontorjob.

Peter havde ikke nogen viden om hverken vinavl eller vinfremstilling, han fandt dog en mentor i Ignaz Niedrist, som indtil da var en af de meget få, der var overbevist om at man i Valle Isarco kan producere vine af stor elegance. Med stor entusiasme, hårdt arbejde og dygtighed lykkedes det Peter Pliger på relativ kort tid, at nå frem til resultater der begejstrede vinelskere så meget, at hans samlede produktion nu er solgt inden druerne er høstet.

Den italienske vinguide Gambero Rosso var hurtig til at få øje på Peter Pliger, og gav ham allerede i 2007-udgaven en pris for bæredygtig vinfremstilling som erkendelse for, at han i 1998 stoppede med at bruge kemikalier og andre kunststoffer. I dag er han et forbillede for de vinbønder i omegnen, der ligeledes sætter miljøet i højsædet.

Nu har også Robert Parker, en af de mest betydende vinanmeldere i USA, fået øje på Peter Pligers fantastiske hvidvine. 2008 årgangen af Kuenhofs Gewürztraminer, Riesling, Sylvaner og Veltliner får henholdsvis 89, 92, 92 og 91 points på Parkers 100-point skala. Vi kan kun ønske Peter til lykke med endnu en flot anmeldelse og mindes vort hyggelige møde sidste sommer med et glas af Kuenhofs vine, som vi glæder os over at have i forretningen.

På ovenstående foto er Peter Pliger i gang med at præsentere os for hans 2008 årgang.

Se mere:
Se vores vine fra Kuenhof - Peter Pliger Fotoserie: Vinhuset Kuenhof

Alle køkkenskriverier
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Det blev et år med tegninger
26. januar 2023
Sidste år begyndte jeg på en suite tegninger inspireret af den evigt v.....
Læs mere
Kirkemusik
10. januar 2023
Ved ikke hvorfor, men nu er det anden gang jeg har været heldig med at.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk