Køkkenskriveri
Ambivalens og LimoncelloAf Benny Doré den 16. juli 2010
Hvis man slår ordet Ambivalent op i fremmedordbogen så får man følgende forklaring: 'Splittet mellem to modstridende meninger, holdninger, følelser'.
Netop sådan har jeg det med den italienske citronlikør med det flotte navn Limoncello. Der er perioder hvor det er noget af det bedste jeg kan få som 'digestivo' (som har til formål at fremme fordøjelsen efter et godt måltid) sammen med en god espresso. Modsat kan der være perioder hvor blandingen af sødt og surt mere leder mine tanker hen på opvaskemiddel.
Denne sommer hører så afgjort til den første kategori. Måske er det sommervarmen, der næsten når syditalienske højder.
Limoncello produceres nemlig fortrinsvis i det sydlige Italien, hovedsagelig ved Napolibugten. Især Limoncello fremstillet af citroner fra området ved havnebyen Sorrento er berømt.
Limoncello har fået lidt af en renæssance den seneste tid herhjemme. Det skyldes helt klart de mange danske turister, der hvert år besøger Italien. Som oftest får man tit på italienske restauranter tilbudt denne lille iskolde gule citrondrik efter maden. Den kan også være dejlig forfriskende.
I denne sommer har vi fået en rigtig Sorrento Limoncello fra Villa Massa i sortimentet, den kan jeg godt anbefale. God sommer, og husk at Limoncello skal serveres iskold eller i det mindste direkte fra køleskabet. Kom eventuelt også glassene i køleskabet inden serveringen.