Køkkenskriveri
Con forno a legnaAf Benny Doré den 24. august 2010
Jo - vores børn kan sige de kommer fra et hjem med klaver. Godt nok stemte det ikke, og den ene af drengene havde lammetævet tangenterne med en hammer. Det var dog af navn et klaver og en god kulturel ballast at gå videre i livet med. Nu er begge drengene for længst flyttet hjemmefra, og ingen af dem har et klaver.
Til gengæld har den yngste nu et hjem med brændefyret stenovn (con forno a legna). Nogle tusind kroner til de rette materialer og omkring hundrede afstressende timer til bygningen har resulteret i en ovn til seriøs og kulturel pizzabagning. Det er mindst lige så godt som et tvivlsomt pynteklaver.
Byggeriet blev påbegyndt i det tidlige forår med det mål, at der kunne komme rigtig pizza på bordet inden sommeren var overstået. På nær et fundament der mangler at blive pudset, ja så lykkedes det. Vi fik syn for sagn i forbindelse med en nylig overstået dobbelt familiefødselsdag i det nordjyske. To dage i træk blev ovnen tændt og gennemvarmet for at forkæle gæster og værter med diverse lækre pizzaer der ellers ville kræve en tur til Italien. Pizzaer har rigtig godt af entusiasme, gode råvarer og en masse meget hurtig varme.
Udover pizzaer kan stenovnen selvfølgelig bruges til alt hvad man ellers laver i en ovn. Vi blev også vidne til og mætte af den italienske klassiker Porchetta, som er en steg af krydret svinekød. I Italien laves retten ofte af en lille pattegris eller midterstykket fra en større gris. Her var det slaget der blev krydret med bl.a. rigelige mængder af fennikelfrø.
Det er enhver søns pligt at overgå sin far. Når man så ikke kan slå ham i tennis, så er det helt i orden at forsøge at gøre den gamle misundelig på grund af en pizzaovn - og det lykkedes.