Køkkenskriveri
Visuel gastronomiAf Benny Doré den 12. september 2010
Som ynder af bl.a. diverse romerske retter med indmad, spaghetti carbonara, risotto og blæksprutter må man indrømme en vis misundelse over den æstetiske øjenfornøjelse de hippe gastronomiske restauranter kan præsentere gæsterne for.
Jeg skal undlade at filosofere over hvordan eftertiden vil se på vore dages kunstneriske tallerkener, det kunne jo være at billederne på det tidspunkt virker lige så ufrivilligt komiske som en diskodanser i trompetbukser. Jeg vil nøjes med at glæde mig over, at jeg i disse dage kan forkæle mine øjne med en hjemmeavlet visuel gastronomi.
Til min fødselsdag i foråret blev jeg begavet med en enkelt artiskokplante, der blev sat i en krukke udenfor mit kontorvindue. Efter en lang sommers pleje og vanding begyndte vi at spekulere på hvornår det var tiden at høste vidunderet.
Som dagene gik, blev frugten bare smukkere og smukkere. Da vi nok havde overskredet chancen for at spise artiskokken hel på romersk maner, ja så lod vi den få er godt og langt liv i stedet. Der var nok heller ikke mad nok i en enkelt plante til os begge, for slet ikke at tale om at invitere gæster til høstfest.
Nu har den kære plante så kvitteret for vores langmodighed ved at berige min udsigt fra skrivebordet med en flot lilla blomst. Det er blevet en nydelse på linie med den vin der har en bouquet som næsten gør en ked af at drikke den.
Hvad der efterfølgende sker, vil vi spændt følge med i. Men mon ikke frosten tager livet af planten inden den springer ud i et endnu større festfyrværkeri nytårs aften.