Køkkenskriveri
SkrubbespumanteAf Benny Doré den 14. september 2011
Et meget brugt udtryk, som jeg faktisk ikke bryder mig om, er frikadellevin. Ordet betyder ifølge Den Danske Ordbog 'jævn og billig vin' med synonymer som hverdagsvin og slavevin. Nu er der jo ikke noget i vejen med en jævn og billig vin, det får man rigtig mange steder også i Italien. Prøv at bestille husets vin på et osteria eller trattoria, så er man tit heldig og få en ganske udmærket jævn og billig vin.
Desværre bliver betegnelsen frikadellevin dog oftest brugt mere nedsættende og med mere vægt på slavevin end hverdagsvin.
Nå, men hvis men skal lege med på den positive side, så faldt ordet skrubbespumante mig ind her den anden aften. Menuen stod på stegte skubber, hvad man vel kan kalde en rigtig dansk hverdagsfisk. Serveret med varm kartoffelsalat er fladfisken en herlig og ligefrem ret.
Men man kan vel ikke servere frikadellevin til skrubber?
Samme dag havde fragtmanden afleveret de første kasser af Garofoli Spumante Brut Charmat, en tør og forholdsvis fyldig mousserende vin med god elegance, som vi havde stiftet bekendtskab med på en vinsmagning. Som en tillægsgevinst er vinen faktisk meget rimelig i pris, så den kunne få lov til at ledsage skubberne og kartoffelsalaten.
Derfor blev den udnævnt til 'skrubbespumante' for denne ene aften. Lad det være positivt ment og hurtig glemt. Der er ingen grund til at give gode oplevelser øgenavne.
Charmat betyder for øvrigt at gæringen foregår på tryktank og ikke på flaske som ved den traditionelle metode (Metodo Classico). Normalt varer andengæringen kun nogle uger. Forlænges andengæringen kan man dog lave glimrende mousserende vin. Garofoli Spumante Brut har gæret 4-6 måneder.