Køkkenskriveri nr. 74


Skrubbespumante
Af Benny Doré den 14. september 2011

Et meget brugt udtryk, som jeg faktisk ikke bryder mig om, er frikadellevin. Ordet betyder ifølge Den Danske Ordbog 'jævn og billig vin' med synonymer som hverdagsvin og slavevin. Nu er der jo ikke noget i vejen med en jævn og billig vin, det får man rigtig mange steder også i Italien. Prøv at bestille husets vin på et osteria eller trattoria, så er man tit heldig og få en ganske udmærket jævn og billig vin.

Desværre bliver betegnelsen frikadellevin dog oftest brugt mere nedsættende og med mere vægt på slavevin end hverdagsvin.

Nå, men hvis men skal lege med på den positive side, så faldt ordet skrubbespumante mig ind her den anden aften. Menuen stod på stegte skubber, hvad man vel kan kalde en rigtig dansk hverdagsfisk. Serveret med varm kartoffelsalat er fladfisken en herlig og ligefrem ret.

Men man kan vel ikke servere frikadellevin til skrubber?

Samme dag havde fragtmanden afleveret de første kasser af Garofoli Spumante Brut Charmat, en tør og forholdsvis fyldig mousserende vin med god elegance, som vi havde stiftet bekendtskab med på en vinsmagning. Som en tillægsgevinst er vinen faktisk meget rimelig i pris, så den kunne få lov til at ledsage skubberne og kartoffelsalaten.

Derfor blev den udnævnt til 'skrubbespumante' for denne ene aften. Lad det være positivt ment og hurtig glemt. Der er ingen grund til at give gode oplevelser øgenavne.

Charmat betyder for øvrigt at gæringen foregår på tryktank og ikke på flaske som ved den traditionelle metode (Metodo Classico). Normalt varer andengæringen kun nogle uger. Forlænges andengæringen kan man dog lave glimrende mousserende vin. Garofoli Spumante Brut har gæret 4-6 måneder.

Se mere:
Garofoli Spumante Brut Charmat Om vinhuset Garofoli Stemningsbilleder: Vinhuset Garofoli

Alle køkkenskriverier
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Det blev et år med tegninger
26. januar 2023
Sidste år begyndte jeg på en suite tegninger inspireret af den evigt v.....
Læs mere
Kirkemusik
10. januar 2023
Ved ikke hvorfor, men nu er det anden gang jeg har været heldig med at.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk