Køkkenskriveri
Kultvinen MonfortinoAf Benny Doré den 06. oktober 2011
Siden 1770 har familien Conterno dyrket vin i Piemonte. Det er sikkert denne meget lange tilknytning til området der gør, at vinhuset G. Conterno i den grad er synonym med traditionel Barolo. Som den danske importør Roberto Lolli fra Adriat Vinimport udtaler, så er der ganske enkelt tale om den mest velstrukturerede, nuancerede og længstlevende vin der kan købes for penge! Intet mindre.
Husets absolutte stjerne er Monfortino Barolo Riserva, der kun bliver lavet i de bedste år og kun af de absolut bedste druer. Vinen er kun produceret ca. 20 gange de sidste 50 år.
Cantine Giacomo Conternos produktion af Barolo menes at være begyndt i 1908. De første godt 50 år blev husets to Baroloer produceret af indkøbte druer. Vinen blev lavet til at modne sig stor i tyve, tredive, fyrre år efter aftapningen. En familietvist betød, at de to brødre Aldo og Giovanni gik hver til sit. Giovanni blev på familieejendommen i Monforte d'Alba (ovenstående foto).
I 1974 købte Giovanni Conterno vinmarken Cascina Francia i Serralunga, hvilket betød at det nu var slut med at købe druerne fra lokale landmænd. Første årgang fremstillet af egne druer er 1978. Navnet Cascina Francia står dog først på etiketten to år senere. Giovannis yngste søn Roberto begyndte 1988 i firmaet. Efter Giovannis død i 2004 er det i dag Roberto der tegner vinhuset.
Vi har tidligere haft nogle få flasker af Monfortino Riserva i årgang 1999. Disse flasker er for længst solgt. Nu har vi fået årgang 2002.
Antonio Galloni fra Robert Parker skriver bl.a.: 'There is little doubt the 2002 Monfortino will soon take its place as one of the greatest Monfortinos ever made.' - og slutter den lange meget rosende anmeldelse med at anslå det perfekte drikketidpunkt til at være i årene 2027-2052. Nå, men med en lang dekantering og lidt god fantasi er der vel også en stor oplevelse at hente for os med gulnet dåbsattest.