Køkkenskriveri nr. 79


Chardonnay på Italiensk
Af Benny Doré den 13. oktober 2011

Det er ikke fordi Italien historisk set er berømmet for deres hvidvine. De senere år har dette dog ændret sig dramatisk. I dag er de bedste hvidvine fra f.eks. de nordlige regioner Trentino Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia, Veneto og Lombardiet fuldt på højde med vinene i andre fremragende hvidvinsområder som for eksempel Alsace, Sydtyskland og Østrig.

Det gælder dog, at man ikke skal forvente den helt store smagsoplevelse ved at betale 40-50 for en flaske. Regn med at skulle ofre mindst hundrede kroner før fuglene begynder at synge.

I modsætning til resten af Italien, så er de internationale druer helt almindelige i Nordøstitalien, når der laves hvidvin lige syd for alperne. Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Pinot Grigio og Chardonnay vokser side om side med f.eks. den lokale rødvinsdrue Lagrein.

Klimaet med høje dagtemperaturer og kølige nætter med vind fra alperne er med til at give friske og elegante hvidvine med god frugt. Alto Adige er netop kendt for at levere mineralske og intense hvidvine, der især egner sig som ledsager til mad.

Chardonnay i den kommercielt fokuserede type, ofte oversøisk, bliver nemt et noget anonymt mainstreamprodukt. Tilsættes der ydermere egetræspåner for at tilføre lidt/meget fadsmag og fylde, så kan det gå helt over gevind.

Vinen, der sammen med tomatgratineret langefilet, purløgscreme og sennepsbagte jordskokker kan ses på ovenstående foto, er dog en Chardonnay i den modsatte stil. Girlans 'Flora' Chardonnay har både fedme og fylde uden at give køb på mineraler og friskhed, som er Alto Adiges varemærke.

Efter fiskeretten fik vi i øvrigt lidt forskellig italiensk ost. Flora viste sig som en god og alsidig ostevin, bedre end mange rødvine.

Se mere:
Vine fra Trentino Alto Adige Vine fra Girlan
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Bemærk:
Få 10% rabat
Bestil mindst
6 fl. med snitspris
på min. 300,- kr.
eller
12 fl. med snitspris
på min. 200,- kr.
Køkkenskriverier:
Vine til årstiden - september 2020
01. september 2020
Afhentningstilbud i september måned 2020 Efter en lang rosé-sæson kal.....
Læs mere
Nietzsche og Venedig
01. maj 2020
Det hotel vi plejer at bo på i Venedig er jo som stort set alt andet i.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
Email: info@doredelicato.dk