Køkkenskriveri
Kalvesylte og MompertoneAf Benny Doré den 08. december 2011
Det at have et godt netværk bliver betegnet som et middel til succes i business. Jeg skal hilse og sige, at det heller ikke er uvæsentligt i køkkenet. Min faste tennismakker, og del af mit lille lokale netværk, er uddannet slagter, med de faglige egenskaber dette medfører.
Hyggeligt var det, at han forleden fik lyst til at lave en kødfuld kalvesylte, og ikke mindst at han følte trang til at kigge forbi med et pænt stykke af den typiske decembermad. En gestus der fik Hanne til at lave de klassiske stuvede kartofler og finde et glas af de hjemmesyltede rødbeder frem.
Min del af arbejdet bestod i at finde den passende vin.
For ikke så længe siden havde vi fået ny årgang hjem af Prunottos Mompertone. Prunotto, det er Marchesi Antinoris vinhus i Piemonte, laver denne enkeltmarksvin fra marken kaldet Mompertone i Calliano. Vinen er en noget usædvanlig og meget spændende blanding af den lokale Barbera og tilflytteren Syrah.
Jeg synes personlig rigtig godt om Mompertone, og den nye årgang 2008 er ingen skuffelse. Antonio Galloni fra Robert Parker giver da også vinen 90 points med følgende begrundelse: " The 2008 Monferrato Mompertone (Barbera, Syrah) emerges from the glass with layers of mineral-infused dark fruit, sweet spices and French oak. The wine blossoms beautifully on the palate, showing off its attractive personality with plenty of style. Anticipated maturity: 2011-2016."
Jeg kan kun give ham ret.
Det er dog ikke nødvendigt at have en slagter i sit netværk eller selv gå i gang med sylten. Vinen passer fint til mange forskellige retter.