Køkkenskriveri
Chardonnay fra PiemonteAf Benny Doré den 12. juni 2012
Vinhuset Albino Rocca er grundlagt i 1950 og er i dag en af de førende producenter af Barbaresco. Den nuværende ejer Angelo Rocca råder i dag over 23 ha vinmarker, hvoraf det meste ligger i Barbaresco. En lille del ligger dog i nærheden af byen Neive, navngivet efter en romersk familie, der slog sig ned i området i det første århundrede før vor tidsregning.
Meget praktisk er Neives historiske centrum stadig delt i to, hvor den ene 'Ripa Sorita' får sol om eftermiddagen - og 'Ripa Fredda' får sol om formiddagen. Fredda betyder 'kold' på italiensk.
Det er netop fra Albino Roccas vinmarker ved Neive, at druerne til Chardonnay Langhe Da Bertü kommer. Denne Chardonnay, som Albino Rocca laver ca. 9000 flasker af, er lagret på ståltanke. Der er med andre ord ingen fadpåvirkning af vinen. Den får lov at lagre i ca. 8 måneder før den flaskes. Druerne kommer alle sammen fra området omkring Neive og fermenteres i temperaturkontrollerede tanke for at bevare friskheden i vinen.
Vinen har en meget fin, rank og elegant profil, med fine noter af citrusfrugt, æble, grape og hvide blomster. Der er også en vis portion mineralitet i vinen og en udmærket fedme, selvom vinen ikke har fået fad. Meget behagelig og alsidig vin i flot balance.
Passer ideelt til fisk og skaldyrsretter, salater, lyse pastaretter, svinekød og fjerkræ. Også glimrende til friske oste.
I dag skulle den helt nye årgang 2011 testes, hvilket skete til en omgang penne med cherrytomater, sukkerærter og rejer. Selvom Chardonnay vel må betegnes som en international drue, så synes jeg at Albino Rocca tilfører den noget italiensk friskhed og charme.
Vi har i denne sommer en ekstra god kasserabat på bl.a. Chardonnay Langhe Da Bertü.