Køkkenskriveri nr. 91


Ny gæst i baren
Af Benny Doré den 19. juni 2012

Den græske mytologi hører ikke lige til en af mine spidskompetencer. Da en internetauktion for nylig nærmest forærede mig en gipsfigur efter Bertel Thorvaldsens skulptur 'Hebe', blev jeg selvfølgelig nysgerrig.

Thorvaldsen har jeg tidligere køkkenskrevet om. Vor store danske billedhugger er desværre gået lidt i glemmebogen, hvilket jeg synes er synd og skam. Jeg kan kun anbefale et besøg på Thorvaldsens Museum i København. Museet åbnede i 1848 og rummer næsten alle kunstnerens originalmodeller. Michael Gottlieb Bindesbølls usædvanlige bygning er faktisk Danmarks første offentlige museum.

Thorvaldsen lavede to versioner af Hebe i henholdsvis 1806 og 1816. Den første udgave udmærker sig ved at Hebe vises pikant skødesløst påklædt. Desværre er min figur lavet efter den sene mere tækkelige version.

Hebe var ungdommens gudinde med den opgave at skænke udødelighedsdrikken for de andre græske guder. Det var jo noget af et tillidshverv at forvalte og fordele de kostbare dråber. Desværre gik det galt for Hebe, hun kom til at spilde. Dette resulterede i at hun blev fyret på gråt papyrus og afløst af drengen Ganymedes.

Nu er Hebe fast gæst ved vores lille bar, hvor hun overvåger at ingen spilder de kostbare dråber af Barolo og Brunello.

Meget passende til myten, så sidder drikkeskålen lidt forkert i hånden på min Hebe. Det er faktisk svært for hende ikke at spilde. Figuren har vist på et tidspunkt brækket armen, med flere alvorlige knoglebrud i hånden til følge. Den efterfølgende operation blev vist foretaget af en kvaksalver - og forklarer måske den lave auktionspris.


Alle køkkenskriverier
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Det blev et år med tegninger
26. januar 2023
Sidste år begyndte jeg på en suite tegninger inspireret af den evigt v.....
Læs mere
Kirkemusik
10. januar 2023
Ved ikke hvorfor, men nu er det anden gang jeg har været heldig med at.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk