Køkkenskriveri
Pænt besøgAf Benny Doré den 14. august 2012
En af de første retter jeg stiftede bekendtskab med i Italien var languster. Det var i Bologna på Ristorante Diana, at dette prægtige krebsdyr blev sat foran mig.
Den aften i 1975 lærte jeg, at det italienske køkken består af gode og friske råvarer tilberedt så de smager af det de er. Jeg lærte også, at det kan være en god ide at kigge rundt på nabobordene for at se, hvordan man angriber en hel languster.
Det var derfor helt sikkert, at der ikke skulle overtilberedes da langusterens nordiske halvfætter homarus gammarus, populært kaldet hummer, kom på besøg i vort køkken. Den velvoksne krabat, som i modsætning til langusteren, er udstyret med et par drabelige kløer, blev ganske enkelt kogt i godt saltet vand og spist sammen med lidt brød og kryddersmør.
Ristorante Diana findes for øvrigt stadig og ligner i følge deres hjemmeside sig selv. Eller i det mindste som jeg husker den. Og det er trods alt kun tredive år siden, jeg var der sidst.
Til de interesserede kan jeg fortælle, at vinen til den kogte hummer blev en Pinot Grigio fra vinhuset Vie di Romans i regionen Friuli-Venezia Giulia. Ikke noget dårligt valg.
Vinen, der bærer navnet Dessimis, har lagret i otte måneder sur lie på barriques efterfulgt af 12 måneder på flaske. Den har en meget dyb gul/gulerods farve, næsten rosé på grund af den lange skindkontakt med Pinot Grigio druen.