Køkkenskriveri
Høsttid i PiemonteAf Benny Doré den 01. oktober 2012
Efteråret er høsttid. Samtidig med at vi på vore breddegrader bl.a. plukker vores fantastiske æbler og pærer, så er de i Piemonte travlt beskæftiget med at plukke vindruer.
Høsten begyndte tidligt i år. Hedebølge og tørke betyder, at der ikke er så mange kilo at plukke. De hvide druer er høstet og der meldes om 10-20 pct. lavere høstudbytte end sidste år. Det samme eller måske endnu lavere mængde har vinstokkene med Barbera og Dolcetto givet. Helt det samme fald forventer man ikke med hensyn til Nebbiolo, hvor høsten endnu ikke rigtig er gået i gang. Pio Boffa fra vinhuset Pio Cesare går endog så vidt at han udtaler: 'Druerne er smukke, og vi forventer en flot høst'. Han mener også at vinmarkerne i Piemonte ikke har lidt så meget under varmen som i de øvrige regioner.
Fotoet herover tog jeg den sidste septemberdag i 2010 på vingården Matteo Correggia. Druerne er netop kommet hjem fra marken og sorteres inden afstilkning og gæring.
Meget aktuelt har vi netop fået ny årgang hjem af Barbera d'Alba fra Matteo Correggia. Det er dog ikke vinen fra druerne på fotoet, men årgang 2009. Det lykkedes næsten for os, at have nok 2007 til at vi kunne springe over den lidt vanskelige 8'er. Der har dog været et par måneder uden Correggia's venlige Barbera, så det er med glæde, at vi kan byde den velkommen tilbage.
Den kan så dele hylde med Correggias enkeltmarks Barbera Marun, som vi også har i årgang 2009. Robert Parker giver Marun 91 points og skriver: 'The 2009 Barbera d'Alba Marun shows fabulous intensity in its radiant dark raspberries, flowers, licorice and French oak. This juicy, silky Barbera boasts tons of polish and sheer sexiness. It should drink nicely for at least a handful of years.
Jeg har sammensat en smagekasse med de to Barbera samt et par restflasker også fra Correggia. De næste 48 timer (eller til restflaskerne er udsolgt) giver vi en ekstra kasserabat.