Køkkenskriveri
Barolo i arbejdstidenAf Benny Doré den 12. marts 2013
Det er absolut ikke normalt, at der står en åben flaske og et glas på mit skrivebord. Arbejdet med min egen doredelicato.dk, eller det halve hundrede andre hjemmesider jeg passer, er ikke foreneligt med indtagelse af alkoholiske drikke.
I dag er dog en undtagelse, der med god vilje kan forklares som arbejde. En helt ny vintype skulle ud på hjemmesiden. Det var nødvendigt med et glas for at afstemme fotoet med vinens specielle farve.
Jeg besluttede at lægge vinen ind under menupunktet 'Dessertvine', selvom det hverken er helt rigtigt eller helt forkert. Barolo Chinato er noget helt specielt.
Barolo Chinato blev i 1800-tallet af Langhes bedre stillede borgere brugt som medicin mod bl.a. influenza. Efterhånden gik det dog op for folk, at dette var en særdeles behagelig form for medicin. Derfor bruges den i dag oftest med et mere hedonistisk mål for øje. Ingen læger, vi kender til, anbefaler den mod noget som helst.
Sammensætningen af de anvendte urter og krydderier er en familiehemmelighed, som er nedarvet gennem generationer, men kinabark, på latin kaldet China Calissaia, er hovedingrediens og samtidig fadder til navnet Chinato. Desuden er kanel, ingefær, lakrids, nellike, anis, vanilje, kardemomme og rabarber klassiske ingredienser.
Ganske få producenter har kundskaberne til og gider have besværet med at fremstille Barolo Chinato, så denne verdens bedste digestif forbliver de indviedes hemmelige eliksir.
Ifølge Den Store Danske Encyklopædi så er digestif en fordøjelsesfremmende snaps efter måltidet. Alkoholprocenten i Fratelli Alessandrias Barolo Chinato er nu kun 16,5 procent, men jeg havde lige spist frokost. Så den undskyldning kan også bruges.