Køkkenskriveri
Lam med kanelAf Benny Doré den 18. marts 2013
Vi er så heldige at bo forholdsvis tæt på Allégårdens slagteri og gårdbutik. Med jævne mellemrum går en lille lørdagstur til Melby, hvor Birgit og Jens siden 1990 har produceret slagtekyllinger. I 1997 åbnede de egen gårdbutik. I dag er der også et nyopført gårdslagteri og pølsemageri. Udover kyllinger sælger Allégården også andet fjerkræ, samt rigtig godt lamme- og svinekød.
Sidst vi købte ind til fryseren, var der blandt andet lidt lammesmåkød.
Olivenolie blev varmet op i en stegegryde. Først fik den varme olie selskab af nogle fine strimler stribet flæsk og derefter af et finthakket løg og to ditto fed hvidløg, der blev brunet under passende omrøring. Så var det lammeterningernes tur til at blive brunet kraftigt på alle sider. Salt, peber og mel drysses i. Da melet havde taget farve, kom der kødbouillon ned til det hele, som blev rørt godt igennem og efterfølgende stegt let under låg i ca. en times tid.
Halvvejs henne i stegeprocessen jazzes rettet op med en pæn sjat rødvin, en knivspids kanel og et par spiseskefulde tomatpuré. Når retten er stegt færdig efterkrydres med salt og peber. Til denne lammeragout (Spezzatino d’agnello) kan man f.eks. servere kogte kartofler, polenta eller som i dette tilfælde kartoffelmos.
Den rødvin vi brugte i retten fik også lov til at komme på bordet. Det var som så ofte før, når menuen står på lam, en vin fra Sardinien. Det var en helt almindelig hverdag, så det blev en Grotta Rossa Carignano del Sulcis fra kooperativet Cantina di Santadi. Havde det været week-end, så kunne man have valgt storebror Rocca Rubia.
Modsat mange andre kooperativer satser Santadi udelukkende på kvalitetsvin, og har derfor vedtaget et maksimalt udbytte på ca. 40 hl. pr. hektar. Ydermere har de valgt kun at bruge lokale sardiske druer, hovedsagelig Carignano.