Køkkenskriveri
Grill totalAf Benny Doré den 11. juni 2013
Så blev det endelig grillvejr. Det gode forårsvejr har betydet, at vores fysiske råderum er blevet udvidet med gårdsplads og have. Begge steder har vi grill, som for os ganske simpelt er trækul og grillrist. Kuglegrill med låg eller turbo gas med instrumentbræt er vi ikke nået til. Røgen, de let svedne kanter og den forholdsvis primitive tilberedning synes vi er en god afveksling fra vinterens køkkengastronomi. I dette forår har jeg forsøgt at finde en formel for at udnytte kullene, tiden og hyggen optimalt ved at tilberede mest muligt af måltidet på grillen. Altså ikke kun tilberede kødet udendørs og så lave tilbehøret i køkkenet.
Et oplagt valg som tilbehør er grillede grøntsager. Fordelen er at disse kan tilberedes inden kødet. Auberginer, peberfrugter og ikke mindst zucchini (squash) er både nemme og velsmagende emner til grillen. Alle tre grøntsager skæres simpelthen bare i ikke for tykke skiver (auberginerne kan drysses med groft salt og udvandes i 20-30 min.) og grilles let på begge sider. De skal ikke pensles med olie inden de grilles, men overhældes efterfølgende generøst med god olivenolie. Krydr med salt og peber og eventuelt et par basilikum- eller korianderblade.
Andre grøntsager, der har rigtigt godt af en hurtig tur på grillristen, er f.eks. grønne asparges, løg, store eller små tomater, majskolber og champignon. På ovenstående foto består retten af en hakkebøf med grillet løg, peberfrugt, zucchini, aubergine og tomat. Kødet kommer fra Gallowaykvæg, som afgræsser naturområder her på Fyn. Det er fedtfattigt kød som her er svøbt med lidt parmaskinke.
Til grillmad kan vi godt lide en forholdsvis kraftig vin, der dog ikke må være vintertung eller for sødlig. Denne dag var det en Taurì Aglianico fra vinhuset Cantine Antonio Caggiano i regionen Campania.