Køkkenskriveri nr. 126


Guld på grillen
Af Benny Doré den 18. juni 2013

Grillmad er oftest oksekød eller pølser. Fint nok, men mulighederne er mangfoldige når kullene gløder. Gode koteletter fra svin eller lam er oplagt. Det samme er et velvoksent kyllingebryst.

Men hvorfor glemmer mange fisken, når der skal grilles. At grille fisk er ikke noget vi har tradition for her i landet, men grillet fisk er faktisk både forholdsvis nemt at tilberede og meget velsmagende. Fisk og skaldyr, der er hvad man kunne kalde 'gode faste i kødet', egner sig til grill. Makrel, ørred, laks, sild, jomfruhummer eller som på fotoet herover guldbars er blot nogle få af mange muligheder.

Guldbars hører til gruppen af pigfinnede fisk og er tæt beslægtet med aborren. Den lever næsten udelukkende i saltvand og er udbredt over store dele af verden, i Middelhavet, langs Afrikas kyst og i det Indiske Ocean. Guldbarsen er en rovfisk, der lever af muslinger og østers samt bundlevende krebsdyr. Fisken opdrættes nu om dage i store mængder og det er først og fremmest som sådan, man finder den ved fiskehandleren. Opdrættet blev udviklet på samme måde som opdrættet af havbars, hvor specielt Grækenland og Tyrkiet er de store producentlande.

Fyld den rensede fisk med rigelige mængder af krydderurter, løg og hvidløg. Pensl med olivenolie og grill ved kraftig varme i cirka 3-5 minutter på hver side. Når man trykker på fisken skal den give efter i kødet. Her har fisken følgeskab af nye kartofler og en citronbåd. Næste gang vil vi prøve med grillede cherrytomater.

Hvidvin til grillmad må gerne have en del fylde og smag. Netop det har Bèchar Fiano di Avellino fra Cantine Antonio Caggiano. Det kunne også have været en Chardonnay Valle d'Aosta fra Les Crêtes eller Podium Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico fra Garofoli.

Vinene finder du i nedenstående temakasse.


Alle køkkenskriverier
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Det blev et år med tegninger
26. januar 2023
Sidste år begyndte jeg på en suite tegninger inspireret af den evigt v.....
Læs mere
Kirkemusik
10. januar 2023
Ved ikke hvorfor, men nu er det anden gang jeg har været heldig med at.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk