Køkkenskriveri
Høsttid og pastavinAf Benny Doré den 15. september 2013
Vi er så heldige at have en sydvendt mur med rimelig læ. At denne mur så er lige under køkkenvinduet og egner sig til dyrkning af tomater - ja, det er næsten for godt.
Hvad det bliver til i år må resten af sensommeren og efteråret vise. At det foreløbig tegner godt, kan ses af ovenstående foto af et par dages høst. Vi må se om sidste års rekord på 27 kilo solmodne tomater fra ni planter bliver slået.
Selvom dåsetomater fås i god kvalitet og giver en god grundsovs (sugo) til pasta så er friske tomater nu en kærkommen afveksling og oplevelse.
Nu spiser vi mere pasta end frikadeller her i huset. Derfor står ordet frikadellevin ikke i vores private ordbog. Skulle der være et andet ord i stedet, så måtte det vel være pastavin. Ingen af betegnelserne er vel særlig positive, så hvorfor genere en god dagligvin med skældsord.
Ordet dagligvin giver vel kun mening, hvis man drikker vin de fleste af ugens dage. Hvad der er en god dagligvin for nogen, kan være en prisvenlig og god lørdagsvin for andre.
Nu er pasta jo mange forskellige retter, hvoraf nogle nok kræver en speciel og mere sofistikeret vin, men til en simpel og veltillavet pasta med friske tomater, så vil jeg gerne have en tilsvarende vin. Hvis den så også har et praktisk skruelåg, gør det heller ikke noget.
Jeg har samlet en smagekasse med tre forslag til pastavine. Tre forskellige vintyper, der alle opfylder mine krav til en ukompliceret nydelse og et rimeligt prisleje.