Køkkenskriveri
Fisk på bordetAf Benny Doré den 07. oktober 2013
Vi spiser fisk som hovedmåltid mindst to gange om ugen. Dermed tilhører vi et eksklusivt mindretal på kun 16 procent. Vi spiser ikke fisk fordi fødevarestyrelsen anbefaler det, men fordi vi rigtig godt kan lide det.
Trods Danmarks mange tusind kilometer kystlinje, faktisk næsten halvanden meter til hver af os, så er der ikke den store tradition for at spise fisk. Det er en skam. Vi har et skatkammer af gode madoplevelser. En skat vi i stedet for selv at nyde eksporterer til middelhavslandene.
Sjovt nok har mange danskere sikkert med velbehag spist friturestegt blæksprutte på en ferie i Italien, Spanien eller Grækenland. I Danmark fanger fiskerne cirka 60 tons om året som bifangst. De ryger udenlands og et par stykker af dem måske spist af en dansk turist sammen med et glas lokal hvidvin.
Det kan så måske betegnes som et kuriøst eksempel. Endnu mere ærgerligt er det, at fremragende spisefisk som f.eks. pighvar, helleflynder, skærising, rødtunge og havtaske også sjældent ender på de hjemlige fiskeborde. Når det skal være 'fint', er det som regel laksen, der svømmer forbi i en skål hollandaise.
Jeg ved godt, at der kan drikkes rødvin til fisk. Jeg ved også at hvidvin kan drikkes til meget andet end fisk. Når det så er på plads, så synes jeg nu alligevel at fisk og hvidvin hører sammen.
Jeg har lavet en smagekasse med tre af de hvidvine, jeg ofte vælger når fiskeretten er i den bedre ende af livsnyderskalaen. Det kunne være til den pighvar, der på fotoet er klar til at blive ovndampet sammen med lidt løg, champignon, zucchini, fennikel, hvidvin og smør.
Velbekomme med din egen fiskeret og mine vinforslag.