Køkkenskriveri
Nocciolo PiemonteAf Benny Doré den 03. november 2013
Når man kigger ud over det smukke landskab omkring Alba i Piemonte, så er det selvfølgelig vinmarkerne med Dolcetto, Barbera og Nebbiolo, der først fanger øjet. Vinmarkerne får også ens sjæl og mave til at glæde sig endnu mere til det næste måltid mad i denne gastronomiske del af Italien.
Piemonte i det nordlige Italien er en gastronomisk perle i absolut verdensklasse. Især det smukt kuperede distrikt Langhe er gastronomiens højborg med Barolo, Barbaresco og hvide trøfler.
Kigger man godt efter på ovenstående foto, så er det ikke udelukkende vin der dyrkes. Der er også mange plantager med hasselnøddebuske. Buske som mange mener giver verdens bedste hasselnødder.
Under anden verdenskrig grundlagde Pietro Ferrero en fabrik i Alba, der producerede en cremet masse baseret på hasselnødder. Produktet blev kaldt Giandujot. Produktet skiftede i 1964 navn til Nutella.
Nu er det ikke de bare tretten procent piemontesiske hasselnødder der er i Nutella, som får mig til at skrive disse linjer. Det er derimod glæden over endelig at kunne tilbyde vore kunder verden bedste hasselnødder fra en gammel plantage i Piemonte. Emanuele Canaparo har 14 hektar med 40 år gamle hasselnøddebuske i Cravanzana. Fra denne producent fører vi nu let ristede hasselnødder af sorten tonda gentile, der er klassificeret som Nocciolo Piemonte DOP.
Disse nødder har en fantastisk intens duft og smag. Nødderne er fremragende som snack til et glas mousserende vin eller i salater, kager, desserter. Prøv dem også til is, helt solo eller under en vinsmagning. Det sidste er jeg blevet præsenteret for flere gange hos vinproducenter i Piemonte.