Køkkenskriveri
Back to BardolinoAf Benny Doré den 15. november 2013
Det er rart at genopdage en af hverdagens glemte glæder. Det skete her den anden dag. I den bagerste krog i den bagerste vinreol fandt jeg en flaske Bardolino fra Allegrini. Den sidste flaske årgang 2010 havde det åbenbart ligesom det sidste stykke lagkage - ingen tør tage det.
Der stod den så og var tydelig jaloux på flaskerne med Barolo og Brunello. Det var jo dem, der fik al opmærksomhed.
Da vi alligevel skulle til at bestille vine fra bl.a. Allegrini, så var det måske lige tiden at få den flaske Bardolino støvet af og åbnet. Det blev dog et hyggeligt gensyn med en vin, der måske ikke trækker de store overskrifter eller de mange stjerner, men som til gengæld vinder på sin umiddelbare charme og venlige væsen.
Tilbage i halvfjerdserne kørte jeg mange gange hvert år til Bologna for at få trykt min originalgrafik på Antonios lille værksted. Efter at have overvundet Alperne og mærket varmen fra syd var Gardasøen et af de første pejlemærker på den videre færd. Det blev ofte til en lille afstikker til en af de små hyggelige byer langs den østlige søbred. Bardolino var praktisk nok både et bynavn og en vin. Så gav vinen til frokost næsten sig selv.
Vi har været i Bardolino en enkelt gang indenfor de sidste år. Byen har som mange andre rundt om Gardasøen forandret sig. Det øgede antal turister har nødvendiggjort en del ansigtsløftninger og bypassoperationer. Sådan må det jo nok være. Men byen var nok lidt mere hyggelig for 30-40 år siden.
Nå, men den glemte flaske vin blev nydt som var vi 'back in Bardolino'. Vi bestilte straks den nye årgang 2012 hjem. Den har vi allerede smagt et par gange. Der er ikke et øje tørt, hverken når den har ledsaget en pandestegt fladfisk eller en gang skinke og mozzarella. I morgen skal den testes til tomatsuppe.