Køkkenskriveri
3 x DolcettoAf Benny Doré den 04. december 2013
Dolcetto er den mest udbredte drue i området Langhe, som herhjemme mest er kendt for vine lavet på Nebbiolo og Barbera. Langhe er sammensat af tre mindre områder ved navn Langhe, Roero og Monferrato.
Bakketoppe med gamle fæstninger, vinmarker, pittoreske middelalderbyer og spisesteder i gastronomisk særklasse - det er Langhe med hovedbyen Alba som kulturhistorisk centrum.
Så smukt og livsbekræftende bor Dolcetto.
Langhe er vinmæssigt opdelt i mange mindre områder. De mest kendte er Barolo og Barbaresco. Når det gælder Dolcetto, så har vi nu vine fra områderne d’Alba, Dogliani og d'Acqui.
Dolcetto d’Acqui dyrkes langs floden Bormida omkring byerne Acqui Terme og Strevi. Vi har netop fået Banfi l'Ardì Dolcetto d'Acqui i sortimentet. Banfis Dolcetto hører til den bløde og frugtagtige type.
Dolcetto Dogliani dyrkes omkring byen Dogliani. Gamle dokumenter viser, at de første Dolcetto-vinstokke blev plantet i dette område så tidligt som i det 16. århundrede. Dolcetto Dogliani er tør, mandelagtig og harmonisk. Fra Dogliani har vi Dolcetto fra det meget kvalitetsbevidste og prisvindende vinhus Pecchenino
Dolcetto d’Alba området er det største. Generelt kan man sige at Dolcetto fra denne klassifikation er velafbalancerede, bløde, frugtagtige vine og med stor fylde. Dolcetto d’Alba har vi fra Fratello Revelli i La Morra og Gianfranco Alessandria i Monforte.
Vi kan konkludere, at Dolcetto er præcis så vinøs, livfuld og kvalitetspræget, som den region hvorfra den stammer. Det er en rigtig god social arv at bære rundt på.