Køkkenskriveri
Etna i udbrudAf Benny Doré den 28. februar 2014
En af nyhederne sidste efterår var, at vulkanen Etna på Sicilien igen udspyede lava og røg og aske. Vulkanen er en af de mest aktive i verden, så det var ikke den helt store nyhed. Faktisk er det udbrud, som vinbønderne på vulkanens skråninger de senere år har beriget vinverdenen med en større sensation.
Vinskribent og vinanmelder Thomas Ilkjær har beskrevet det således: 'Området omkring vulkanen Etna på Sicilien var i 1800-tallet et betydningsfuldt vinområde, siden gik det dog af forskellige verdensøkonomiske årsager ned ad bakke og vulkanskråninger, men nu oplever vinen fra Etna-egnen en opblomstring, en renæssance, der nærmest bringer den på niveau med Bourgognes grand cru'er.'
Marco De Grazia, en af italiens bedste vinsmagere og manden bag promoveringen af et stort antal kvalitetsproducenter, har sammen med sin bror Sebastiano købt ca. 30 ha jord på Etnas nordlige skråninger, og heraf er 21 ha. udlagt til vindyrkning. Ejendommen Tenuta delle Terre Nere råder over Europas højest beliggende vinmarker, mellem 650 og 1000 m.o.h., og de dramatiske døgnvariationer i temperaturen er med til at give uhørt elegante og komplekse vine udelukkende på lokale druesorter.
Ejendommens vine er certified organic fra og med årgang 2008, og planterne står enkeltvis som små træer, efter en dyrknings- eller opbindingsmetode kaldet Alberello eller Gobelet. Fra og med årgang 2004 er ejendommen selvforsynende med druer og vinifikationen foretages i ejendommens helt nye cantina. Til de røde vine dyrkes overvejende den lokale blå drue Nerello Mascalese, samt en lille smule Nerello Cappuccio. Vinifikationen af de røde Crus sker efter inspiration fra Bourgogne, med 10-15 dages maceration og lagring på ca. 25% nye franske barriques i ca. 18 måneder.
Vinene er generelt blevet mødt med begejstring og har helt tydelig en distinkt egenart. Der kan trækkes smagsmæssige paralleller til både til Bourgogne og Barolo - eller måske en kombination heraf!