Køkkenskriveri
Slow TVAf Benny Doré den 05. maj 2014
Jeg har flere gange skrevet om 'Slow Food' som alternativ til 'Fast Food'. Slow Food handler om at fremme kvaliteten af vores fødevarer. Altså mad lavet på gode (lokale) råvarer produceret med respekt for naturen og kommende generationer.
Her i frokostpausen viste DR K en genudsendelse, der fik mig til at nyde begrebet 'Slow TV'. For efterhånden mange år siden var historiker og museumsdirektør Erik Kjersgaard en meget brugt freelance-producer i Danmarks Radio. Danmarkshistorien blev vist og fortalt i et tempo, der gav stoffet en passende lødig ramme. Dagens afsnit fra 1982 handlede om årene 900-1120 (vikingetiden). Med lang glidende kameraføring kunne man nyde Dannevirke og utallige runesten, samtidig med at Kjersgaard stille, roligt og grundigt fortalte om de forskellige emner.
Det er selvfølgelig ikke min mening, at alle skal til at sylte de hjemmeavlede grønne tomater eller se timelange udsendelser med ganske få kameraplaceringer. Kunne man dog bare slippe for hæsblæsende og larmende tomme kalorier.
I udsendelsen besøgte Erik Kjersgaard bl.a. Glavendruplunden på Nordfyn. Den lille mindelund, hvor Glavendrupstenen står for enden af en stor skibssætning, er en lidt overset seværdighed. Stenen er med 210 runer den med længst runeskrift fundet i Danmark.
Mindelunden ligger kun et par kilometer fra mit barndomshjem. Som lille spejderknægt var jeg med til at rive blade sammen på lundens mange små stier. Det gav et lille tilskud til gruppens økonomi.
Dengang var lunden kendt for gymnastikopvisninger og grundlovsdage med sang og dans. Disse fester tiltrak unge mennesker fra hele Nordfyn. Det hed sig dengang, at den lokale trikotagehandler morgenen efter kunne fylde sit lager af damelingeri ved at gennemsøge buskaset. Denne vigtige information kan så være mit appendix til Kjersgaards danmarkshistorie.