Køkkenskriveri
Vinbar anno 120Af Benny Doré den 11. juni 2014
I begyndelsen af 1800-tallet fandt man i Ostia Antica en bygning, hvor der i et af lokalerne var en vinbar. Den egentlige udgravning blev foretaget af Paribeni og Calza under første verdenskrig. Caseggiato del Thermopolium eller 'Huset med baren' blev sandsynligvis bygget i Trajanic-Hadrianic perioden (98-138). Fra gaden Via di Diana var der adgang til et stort rum med en L-formet bar. Den svenske docent i latin Tönnes Kleberg skrev i 1934 en afhandling 'Värdshus och värdshusliv i den romerska antiken'. I afhandlingen påpeger Kleberg, at et vægmaleri forestillende fødevarer skulle indikere, at stedet også kunne tilbyde mad, altså var en restaurant.
Det mener andre forskere at kunne modbevise, så det lader vi ligge. Mere interessant for en vinhandler er det også at fundere lidt over, hvilken vin der blevet nydt i Trajanic-Hadrianic perioden.
Fonden Orbis Terrarum, Institut til belysning af middelhavsområdets kulturelle arv udgiver udover det udmærkede tidsskrift Sfinx bl.a. også nogle temabaserede magasiner, hvor man i det med titlen 'Vin & Kultur' kan læse, at vinhistorikeren Taracchini Antonaros mener, at de digtere der lovpriste Falernum, mange romeres ynglingsvin på den tid, nok var bestukket af producenterne. Vinen blev tilbage i det gamle Rom næsten altid fortyndet med vand. For at tage den ofte syrlige smag af 'for gammel vin' tilsatte man honning eller harpiks. Man kunne også finde på, at koge vinen så den blev sød og stærk.
Det er op til en selv at drage paralleller til nogle af de vine man ser på markedet i vore dage. Eller for den sags skyld, hvordan digtere eller anmeldere roser disse vine.
I samme magasin kan man for øvrigt også læse, at Italien på den tid havde en meget stor eksport af vin til Frankrig. Skibe med store keramikbeholdere og amforer kunne fragte 20.000 liter vin fra Napoli til Marseille.