Køkkenskriveri
Penne rigate con salsicciaAf Benny Doré den 08. august 2014
Jeg har tidligere skrevet om den italiensk svinekødspølse salsiccia. Salsiccia er kraftig krydret med f.eks. hvidløg, cayennepeber, muskatnød og koriander. Pølsen bruges enten hel eller ved at farsen anvendes i bl.a. pastasauce.
Netop som ingrediens i en pastaret er salsiccia meget brugt her i huset. Penne rigate con salsiccia hører til livretterne. Opskriften har vi fra Antonio Carluccios bog 'Passion for pasta'.
Det er en simpel ret at lave og kan som andre italienske opskrifter være forskellig fra sted til sted. Derfor kan man godt tillade sig at improvisere. Vi ynder at bruge en forholdsvis fast og tør version af salsiccia. Skindet tages af pølsen og kødet skilles ad med en gaffel. Det er en smagssag, hvor store man synes stykkerne skal være.
Start med at svitse hakket løg og hvidløg i halvt olivenolie og smør. Kom så kødet på panden og steg langsomt indtil det er godt brunt. Tilsæt hakket rosmarin og en god sjat hvidvin og lad det simre i cirka 10 minutter og tilsæt lidt muskat, nellike, salt og peber. Kog pastaen til den er al dente, lad den dryppe af og bland den så med den færdigsimrede pølseblanding.
Man kan diskutere det betimelige i at overøse sine pastaretter med revet parmesan, men penne rigate con salsiccia har rigtig godt af det.
Med de rigtige råvarer er retten meget smagsrig og lækker, så det skal vinen helst også være. Da vi fik retten i aftes passede det fint med at der lige var kommet ny årgang hjem af Priòra Barbera d'Alba fra vinhuset Fratelli Alessandria.
Priòra er Alessandrias 'ambitiøse' Barbera, som tilbringer ca. et år på egefade af varierende størrelse. Der produceres kun ca. 6.000 flasker af denne vin, lavet på en blanding af druer fra markerne Rocche dell'Olmo i Verduno og Gramolere i Monforte d'Alba. En vin der er som skabt til kraftige pastaretter.