Køkkenskriveri
SmagsforstærkerAf Benny Doré den 01. september 2014
Mange af ens oplevelser farves af andet end netop nuet, hvor oplevelsen finder sted. En duft kan bringe billeder frem, et billede kan få en smagsoplevelse frem fra hukommelsen eller et stykke musik kan give associationer til noget helt andet end komponistens inspiration.
Når 'Dies Irae' fra Verdis 'Requiem' strømmer ud af højtalerne i mit atelier, så kører den svenske film 'Den enfoldige morder' for min indre øje. Scenen hvor Sven, fremragende spillet af Stellan Skarsgård, ledsaget af tre engle hævner sig på den onde fabrikant Höglund er virkningsfuldt understøttet af netop Verdis musik.
Et glas vin får tit tankerne i retning af vinens oprindelse. Et glas Chianti minder en om Toscanas bløde bakker, hvor de snoede veje afmærkes af ranke cypresser. Barolo er i sig selv et spejl af småbyerne på hver sin bakketop, hasselnøddetræer på skråningerne og de sneklædte alper i horisontens dis. Valpolicella sender en tilbage til enten Gardasøen, Verona eller måske Venedig indhyllet i vinterens tågedis eller sommerens solflimmer i kanalerne.
At man har været, hvor vinen kommer fra og heldigvis er blevet fyldt med gode minder, giver smagsoplevelsen mere end vinen måske fortjener. Det er jeg så heldigvis kun taknemmelig for. Den rene nydelse af vin må man endelig ikke glemme. Ikke alt hvad man foretager sig skal nødvendigvis have et stor og vigtigt formål.
Selv om mange undersøgelser viser at vin er godt for både dit og dat på kroppen, er nydelse sikkert også godt for det liv kroppen skal leve.
Der er måske lidt langt fra et godt glas vin til Verdis 'Requiem', men ingen af delene tager skade af en smagsforstærker.