Køkkenskriveri nr. 165


Smagsforstærker
Af Benny Doré den 01. september 2014

Mange af ens oplevelser farves af andet end netop nuet, hvor oplevelsen finder sted. En duft kan bringe billeder frem, et billede kan få en smagsoplevelse frem fra hukommelsen eller et stykke musik kan give associationer til noget helt andet end komponistens inspiration.

Når 'Dies Irae' fra Verdis 'Requiem' strømmer ud af højtalerne i mit atelier, så kører den svenske film 'Den enfoldige morder' for min indre øje. Scenen hvor Sven, fremragende spillet af Stellan Skarsgård, ledsaget af tre engle hævner sig på den onde fabrikant Höglund er virkningsfuldt understøttet af netop Verdis musik.

Et glas vin får tit tankerne i retning af vinens oprindelse. Et glas Chianti minder en om Toscanas bløde bakker, hvor de snoede veje afmærkes af ranke cypresser. Barolo er i sig selv et spejl af småbyerne på hver sin bakketop, hasselnøddetræer på skråningerne og de sneklædte alper i horisontens dis. Valpolicella sender en tilbage til enten Gardasøen, Verona eller måske Venedig indhyllet i vinterens tågedis eller sommerens solflimmer i kanalerne.

At man har været, hvor vinen kommer fra og heldigvis er blevet fyldt med gode minder, giver smagsoplevelsen mere end vinen måske fortjener. Det er jeg så heldigvis kun taknemmelig for. Den rene nydelse af vin må man endelig ikke glemme. Ikke alt hvad man foretager sig skal nødvendigvis have et stor og vigtigt formål.

Selv om mange undersøgelser viser at vin er godt for både dit og dat på kroppen, er nydelse sikkert også godt for det liv kroppen skal leve.

Der er måske lidt langt fra et godt glas vin til Verdis 'Requiem', men ingen af delene tager skade af en smagsforstærker.


Alle køkkenskriverier
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Correggia
03. december 2022
Tilbage i 2010 besøgte jeg første gang vinhuset Matteo Correggia, der .....
Læs mere
Etudes
11. september 2022
Disse tegninger er ikke skitser til større værker. Heller ikke del af .....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk