Køkkenskriveri
Vin til vildtAf Benny Doré den 22. september 2014
Jeg er ikke selv jæger, hvilket heller ikke er nødvendigt, når mange bekendte og familiemedlemmer tager sig af den fornøjelse. Jeg kan derfor uden at stå op klokken lort om morgenen nyde et eventuelt udbytte. Vildt er smagen af efterår, varme på radiatoren og lys i lamperne allerede når det er tid til aftensmad.
Med efterårets komme er det midlertidigt slut med de lette måltider og vine. Nu længes man efter rodfrugter, suppe, indmad og vildt.
Retter der kalder på mørke og fyldige rødvine.
Hvilken rødvin, det så skal være, afhænger ofte af sauce og tilbehør. En kraftig og tæt sauce kræver en kraftig fadlagret vin. En ret med rodfrugter har bedre af en lidt lettere vin baseret på Sangiovese.
Husk at meget mad, og især vildt har rigtig godt af lidt vin, ikke bare i glasset på bordet, men også i gryden eller på panden.
'Jeg holder meget af at lave mad med vin - og sommetider putter jeg den også i maden' er de bevingede ord som skulle være sagt af komikeren W.C. Fields. De er både sjove og rigtige.
Spørgsmålet er så hvilken vin der skal i gryden og hvilken der skal i glasset. Tesen om at det skal være samme vin, skal jeg ikke videnskabeligt udrede. Personligt vil jeg nok vælge vinen til glasset først. Er valget faldet på en yngre og ikke for dyr vin uden for meget fadlagring, så får Hanne et par pæne sjatter til komfuret. Er valget faldet på den rigtig gode Barolo, vi har glædet os til endelig at smage, så finder jeg en anden til kødgryderne.
Hvis du i søgefeltet under 'Find vin' skiver ordet 'Vildt', så kommer der en række forslag, hvor valget kan foretages i henhold til både retten og pengepungens beskaffenhed. Fotoet til dette køkkenskriveri er taget i en af de Nordsjællandske skove, der tidligere var kongens jagtrevir.