Køkkenskriveri
AmaronetidAf Benny Doré den 01. december 2014
For mig er Amarone forbundet med julen og julemaden. Faktisk er det næsten kun som match til juleanden, at Amarone kommer på bordet her i huset. Og så selvfølgelig når de skal testes med rødkål og brunede kartofler på gode hverdage i november. Vi har mange forskellige vine at 'holde øje med' og andre italienske vintyper passer nok bedre til de retter, der er på menuen resten af året.
Når det så endelig er Amaronetid, skal det være godt. Vi har i år valget mellem Allegrini, Pieropan 'Vigna Garzon' og Corte Giara.
Allegrini Amarone della Valpolicella Classico er en moderne type i elegant og ren stil med en god balance mellem friskhed og sødmefuldhed fra de tørrede druer. En helstøbt og kompleks Amarone, der regnes blandt de allerbedste. Der er netop nu jubilæumsrabat på Allegrini Amarone.
Pieropan Amarone 'Vigna Garzon' er en vin med masser af karakter, struktur og delikat sødme. Druerne kommer fra marken Vigna Garzon, der ligger i 450 meters højde. Druerne er naturligt tørrede. De sidste par år har den ofte været mit valg af Amarone.
Corte Giara Amarone della Valpolicella er fra Allegrinis innovative projekt, hvor man arbejder med indkøbte druer. En ærlig og prisvenlig Amarone vi trygt tør anbefale. Der er netop nu jubilæumsrabat på Corte Giara Amarone.
Alle tre Amaroner har solgt så godt den sidste måneds tid, at vi netop har været nød til at tage nye årgange hjem. Selvom vi er helt sikre på, at kvaliteten igen er i top, skal vi da lige have fornøjelsen af at teste igen.
Navnet Amarone kommer af det italienske ord amaro, der betyder bitter. Amarone er altså en bitter (tør) version af dessertvinen Recioto, der for øvrigt er formidabel til ris a' la manden juleaften.