Køkkenskriveri
Det blev en storebrorAf Benny Doré den 05. januar 2015
Siden finanskrisens start i 2008 har vinhusene barslet med nye og neddroslede versioner af deres kendte topvine. Det er altså blevet til mange små brødre og søstre. Vine, der måske er lavet på lidt dårligere druemateriale, har lagret lidt kortere tid eller hvad der eller skal til for at få prisen (kvaliteten) lidt ned.
Så meget mere forfriskende er det, at Marchesi de Frescobaldi netop har frigivet første årgang af Nipozzano Vecchie Viti. Som navnet antyder, er vinen lavet på druer fra gamle vinstokke. Stokkenes høje alder betyder, at man får et mindre udbytte med mere smagskoncentration. Det vidtforgrenede rodsystem på gamle planter betyder en mere konstant adgang til væde, hvilket giver en hurtigere og mere optimal modning af druerne.
Det blev altså en storebror.
Slottet og vingården Nipozzano er beliggende øst for Firenze lige midt i området Chianti Rufina. Nipozzano ligger på den bjergrige side med udsigt over dalen ved floden Arno. En perfekt balance mellem højde, jord og et køligt ventileret mikroklima giver de ideelle vækstbetingelser for vinstokkene. Druematerialet giver vine med harmonisk karakter og stor holdbarhed.
Anmeldere ved de store internationale vin-magasiner har da også fundet de flotte ratings frem af mølposen. Gambero Rosso giver Vecchie Viti de maksimale tre glas. Vist nok første gang at en Nipozzano får topkarakter i den prestigefyldte vinguide. James Suckling og Wine Spectator giver vinen henholdsvis 93 og 92 points. Antonio Galloni fra Vinous giver også 93 points, men med forbehold for, at denne rating kan stige. Galloni slutter sin anmeldes med at skrive: 'I find it much more elegant and polished than the regular Nipozzano Riserva Chianti Rufina, as well as less fleshy and ripe than the Montesodi. There is an element of purity here that is absolutely irresistible. This will improve further with age: Frescobaldi has a real winner.'