Køkkenskriveri
Soave til 90 WS pointsAf Benny Doré den 12. januar 2015
I 1890 grundlagde lægen Leonildo Pieropan vingården Pieropan, der i dag er internationalt anerkendt. Det er faktisk stadig en Leonildo, der står i spidsen for vinhuset, nemlig grundlæggerens barnebarn. Han har desuden æren af den fundamentale fornyelse, som startede sidst i 70'erne og som har været med til, at husets vine har hævet sig over de ligegyldige og intetsigende Soave-vine, der dengang oversvømmede markedet. Han har med sin unikke stil og opkøb af jord på de bedst placerede cru'er væsentligt påvirket kvalitet og omdømme.
For at opretholde den høje standard og udvikle sig er de to sønner, Andrea og Dario, nu også aktive i vingården. Det betyder en frugtbar kombination af tradition og moderne teknologi. Vinmarkerne og fokus på de oprindelige druesorter sammen med et velfungerende vineri betyder, at Pieropans vine befinder sig i en klasse for sig.
Pieropans basis Soave er netop kommet i årgang 2013.
Vinteren 2012-13 bød på masser af regn og sne i soaveområdet. Det betød, at der ikke var problemer med vandreserverne før vækstsæsonen, der dog fik en lidt forsinket start på grund af vedholdende vintervejr. Foråret var også meget regnfuldt og dertil relativt koldt. En hedebølge fra slutningen af juli gjorde druerne godt og høsten kunne foretages i midten af september. Resultatet er blevet en frisk og udtryksfuld Soave.
Wine Spectator giver vinen flotte 90 points med følgende begrundelse: 'Sleek and smoky, this light-bodied, silky white is packed with flavor. A smoky hint of minerality underscores the range of ripe apricot, blood orange, pickled ginger, Thai basil and verbena notes. Lovely, with a lasting streak of salinity on the aromatic finish. Drink now through 2020.'
Jeg har fotograferet Andrea Pieropan, medens han i vingårdens smagelokale entusiastisk fortæller om husets vine.