Køkkenskriveri
Store og små boblerAf Benny Doré den 26. januar 2015
Overskriften hentyder ikke til selve boblernes størrelse. Nej, derimod til to nye Champagner vi har fået i sortimentet. De kommer fra henholdsvis et af de helt store champagnehuse og et af de mindste.
For øvrigt forklarer den franske kemiker Gerard Liger-Belair, forfatter til bogen 'Uncorked: The Science of Champagne', at gammel Champagne giver små bobler, da de har mistet en hel del CO2. Men det er som nævnt ikke emnet i dag.
Vi er glade for at kunne præsentere to nye mousserende vine fra Pommery og A. Lété.
Champagnehuset Pommery er beliggende i hjertet af Champagne regionen i Frankrig. Pommery råder over ca. 296 hektar - det er den største vingård i Champagne regionen - og har ikke mindre end syv 'Grand Cru' marker; Aÿ, Bouzy, Verzenay, Mailly-en-Champagne, Sillery, Avize og Cramant. På de første fem produceres Pinot Noir druer og på de to sidstnævnte produceres Chardonnay druer. Vi fører nu husets Brut Royal, der er produceret af 2/3 Pinot Noir og Meuniers samt 1/3 Chardonnay. Wine Spectator giver den 90 points med følgende begrundelse: 'This fresh, elegant Champagne is harmonious, with a refined mousse and subtle flavors of persimmon, biscuit, golden raisin and chalky mineral. Drink now through 2019. (Issue: Nov 15, 2014)'.
Vi skal ikke glemme, at Champagne er 'big business' domineret af enorme firmaer, der bruger enorme summer på marketing. A. Lété er i modsætning til dette reklamecirkus en diminutiv producent, med 9 hektar marker, der i dag drives af 4. generation. Vi har fået deres Champagne Brut Carte d'Or hjem. Den er udelukkende fremstillet af Pinot Meunier-druer fra marker omkring byen Damery i Marne-dalen, nær Épernay.
Det er altså et par spændende modsætninger, vi kan skåle med.